Šťavnatá ryba na grilu. Jak ji správně ugrilovat, aby nebyla suchá

ryba na grilu
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Grilovaná ryba na grilu by měla být vždy šťavnatá. Mnoho lidí ale rybu při grilování zbytečně vysuší. Stačí však dodržet jedno lehké pravidlo, které ji vždy udrží dokonale šťavnatou. Důležité je neudělat chybu již při nakládání ryb před grilováním. Pojďme se v dnešním článku podívat na to, jak správně naložit rybu na grilování a poté, jak rybu udělat na grilu. Ke grilování ryb na grilu si povíme ještě i něco navíc.

Jak naložit rybu na gril?

Před tím, než půjde ryba na gril, musí být správně naložená. Aby byla grilovaná ryba dokonale šťavnatá, tak nesmíte při naložení používat v žádném případě sůl. Nejlepší je smíchat grilovací koření bez soli půl na půl s kořením na ryby, které by také nemělo obsahovat sůl.

Touto směsí dokonale očištěnou rybu naložte minimálně dva dny dopředu. Kdo má rád, tak může přidat i na plátky nakrájený česnek, který je však před grilováním potřeba vytáhnout, aby nedošlo k jeho zhořknutí a pokažení celé chuti dokonale naložené ryby.

Jak udělat rybu na grilu?

Aby nebyla ryba na grilu nedosolená, tak použijte sůl zhruba minutu před tím, než rybu dáte na gril. I tato jedna minuta stačí k tomu, aby byla grilovaná ryba dokonale nasolená. Pokud použijete sůl již při naložení, tak vytáhnete z masa spoustu vody.

Ryba se musí připravovat na dokonale rozpáleném grilu. Dřevěné uhlí by mělo být rozpáleno tak, aby nad ním nešla téměř vůbec udržet ruka.

V grilu však nesmí nikdy hořet oheň plamenem. Proto mějte před grilováním nachystanou vodu ve vhodné lahvi k hašení případného ohně.

Při grilování rybu potírejte

Při grilování je potřeba rybu potírat pomocí oleje, ve kterém rozmícháte grilovací koření s kořením na ryby. Tady už si nemusíte dávat pozor, aby koření neobsahovalo sůl.

Pokud máte možnost, tak rybu grilujte na vhodné tyči ideálně nerezové. Pokud použijete klasickou dřevěnou tyč, tak se ve většině případů spousta masa zbytečně připeče ke dřevu.

Dokonale udělanou rybu poznáte tak, že jí vytáhnete celou páteř po uchopení za ocas a maso od ní krásně odpadá. Ke grilované rybě si můžete jako přílohu dát chleba nebo třeba grilovanou zeleninu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz