Čím nahradit vejce, máslo, cukr či smetanu? Podívejte na užitečné triky do kuchyně

zakladni potraviny
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Pokud máte doma k dispozici všechny suroviny, je vaření hračka. Podívejte však na užitečné triky do kuchyně, které vám pomohou i tehdy, pokud doma nějaká základní surovina chybí. Čím nahradit vejce, máslo nebo třeba cukr?

Když vám chybí vejce

Vejce jsou v kuchyni nezbytná při přípravě řady jídel. Důležitá jsou zejména při pečení sladkých i slaných pokrmů. Čím nahradit vejce při pečení či vaření, pokud zrovna došla? Nemusíte mít obavy, existuje několik variant.

Jak nahradit vejce?

Třeba v litém těstě je nahradí polovina rozmačkaného banánu. V koláčích místo vejce lze přidat lžíci rostlinného oleje.

Pokud smícháte dvě čajové lžičky vody se dvěma lžičkami kypřicího prášku do pečiva a jednu lžičku oleje, také vám to nahradí jedno celé vejce.

Nahradit lze i máslo

Důležitou surovinou při vaření je i máslo. Pokud se trápíte s tím, čím nahradit máslo, tak věřte, že existují stejně tak dobré alternativy.

Jak nahradit máslo?

Ve sladkých i slaných jídlech dokáže máslo zastoupit rozmixované avokádo. O rozmačkaném banánu jsme už psali v souvislosti s náhradou vejce. Ten ale také dokáže stejně tak dobře nahradit máslo.

I do kynutého těsta místo másla je možné použít rostlinný olej. V moučnících máslo zase skvěle nahradí hustý bílý jogurt.

Nechcete-li sladit cukrem

Mezi základní suroviny při vaření patří také cukr. Čím nahradit cukr, když vám doma zrovna došel? I zde existuje více variant, které vás možná i překvapí.

Jak nahradit cukr?

I když sladit nechcete, můžete místo něho použít včelí med, ovesný nebo rýžový slad či agávový a javorový sirup.

Jídlo osladí také sušené ovoce, jako jsou hrozinky, nasekané datle, fíky i brusinky.

Čím nahradit smetanu, podmáslí či kefír?

Dobře se v pokrmech nahrazuje také smetana. Tu zakysanou může zastoupit kvalitní bílý jogurt, který smícháme s mlékem a citronovou šťávou a dobře vyšleháme. I místo kefíru je možné použít bílý jogurt.

Naproti tomu podmáslí lze nahradit mlékem, do kterého přidáme citronovou šťávu. Nemusíme se ani bát dát náhradu smetany do omáčky. Bude snadněji stravitelná a dietnější.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz