Jak skladovat chleba, aby dlouho vydržel. Vyvarujte se chybám

chleba
Zdroj: Pixabay
Autor: Martin Straka

Chleba se řadí mezi ty vůbec nejčastěji konzumované potraviny na světě. Bez chleba by se lidé na této planetě obešli jen těžko. Aby vám ale vydržel co nejdéle, je potřeba umět chleba uskladnit. Jak tedy správně skladovat chleba a čemu se vlastně vyvarovat?

Co s chlebem nedělat

Chleba nejlépe zkonzumujte co nejdříve. Pokud je ale bochník velký jako kolo od vozu, je samozřejmě potřeba uskladnit chleba na později.

Přinesete-li si chleba z obchodu, zprvu jej nechte zcela vychladnout. Pokud ho jakkoliv zakryjete ještě teplý, zaděláte si na vznik plísní, které se již nelze později zbavit. Plíseň potřebuje k životu vlhkost a pokud chleba ještě vlažný uložíte třeba do mikrotenového sáčku, nedivte se, že se vám do rána na vašem chlebu objeví zelená plíseň.

Vyhněte se proto všem způsobům skladování, které by mohly vést k nárůstu vlhkosti, především pak igelitovým pytlíkům, které vznik vlhkosti ve svém objemu podporují. Ani uzavíratelné plastové krabičky nejsou pro uchování chleba nejvhodnější. Pečivo bez přístupu vzduchu se lehce zapaří a ztratí navíc svoji chuť.

Jak skladovat chleba

Na pomoc si vezměte obyčejné bílé plátno. Pokud ho doma nemáte, nevadí, bohatě vám poslouží vyžehlená čistá utěrka, do která chleba jen lehce zavinete. V plátýnku či prodyšné utěrce chleba bude pěkně dýchat.

Chleba takto můžete uchovávat při teplotě do 25 stupňů Celsia. Po třech dnech pak nezapomeňte utěrku vyměnit za čistou. Obecně platí: chleba skladujte vždy jen tam, kde je sucho a tma.

Pokud se nakonec rozhodnete uchovat chleba v původním papírovém sáčku, chybu rozhodně neuděláte. Jen dejte pozor na prodyšnost a přístup vzduchu. V sáčku proto udělejte několik malých otvorů, aby váš chleba mohl volně dýchat. Takto zabalený chléb vám vydrží klidně i pět dní.

Dobře se uplatní i voskované sáčky, nebo ubrousky, které můžete navíc i opakovaně použít.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz