Český národ patří mezi ty, které ve své kuchyni rádi smaží. K tradičním českým jídlům patří například velmi oblíbené řízky nebo smažený sýr. Vše se smaží na oleji, kterého je na velké množství smažených pokrmů třeba opravdu hodně. Během jednoho smažení pro větší společnost se spotřebuje klidně i několik lahví oleje najednou. Olej po smažení ale není rozhodně nutné hned likvidovat, dá se totiž použít znovu.
Jak vyčistit olej po smažení?
Kuchyňský olej je možné použít opakovaně. To je dobrá zpráva zvláště v době, kdy cena za oleje roste stejně dramaticky jako u dalších potravin.
Opětovné používání kuchyňského oleje dokáže na nákupu ušetřit opravdu solidní částku. Je však třeba mít na paměti, že je třeba vždy olej po smažení vyčistit a zbavit jej nejrůznějších zbytků.
Filtrace oleje
Drobné kousky nečistot, například přepálené drobky ze strouhanky se dají z oleje přefiltrovat pomocí kávového filtru, který nechtěné nečistoty dobře zachytí.
Zchlazený olej filtrujte přes kávový filtr přímo do čisté nádoby. V průhledné nádobě sami uvidíte, že olej zůstane nezávadně čistý. Bude vypadat podobně jako ten, který jste nedávno koupili.
Filtrace přes želatinu
Použitý olej lze snadno přefiltrovat i pomocí želatiny, která na sebe váže různé nečistoty.
V hrnci převařte trochu vody. Odeberte z ní půl hrnku vody. Tu budete potřeba na zhruba čtvrt litru oleje. Přidejte k tomu lžičku želatiny v prášku a takto připravenou směs důkladně rozmíchejte.
Po vychladnutí dejte směs do chladu. Pozorujte, jak na sebe želatina naváže nečistoty. Na vrchu zůstane jen vrstva čistého oleje.
Olej v mrazáku
Přefiltrovaný olej, který ihned nespotřebujete, můžete plnit do předem připravených přihrádek na led. V mrazáku vám vydrží až do doby, než ho budete potřebovat.
Výhodou je, že můžete spotřebovat vždy jen takové množství oleje, které skutečně potřebujete. Pokud nesmažíte nijak často, jsou kostky z oleje pro vás tou pravou volbou.