Pokud chcete nějakým způsobem využít staré pečivo, aby se zbytečně nevyhazovalo, tak máte několik možností. Každému z nás se někdy stane, že mu zůstanou například rohlíky, které se už prostě nedají sníst, protože jsou dva až tři dny staré. I když pečivo není nákladná záležitost, tak se s ním rozhodně nemusí plýtvat.
Předcházejte starému pečivu
Staré pečivo mít doma vůbec nemusíte, i když ho nebudete stíhat sníst. Například lidé na vesnici si většinou musí udělat trochu zásobu dopředu. Zvláště v obcích, kde nemají možnost si nakoupit a jedinou možností je cesta do vzdáleného města, je kupování pečiva do zásoby velmi běžné.
V takovém případě je ideální používat na pečivo mrazničku, kam musíte dát pečivo ihned po zakoupení. Čím dříve pečivo zamrazíte, tak tím bude po rozmrazení lepší.
Pokud už máte doma trochu starší pečivo, které není moc dobré, tak můžete použít topinkovač, kde si pečivo tzv. rozpečete.
Jak využít staré pečivo?
Staré pečivo se dá využít různě podle jeho druhu. Klasikou jsou například staré rohlíky, které necháte na radiátoru pořádně ztvrdnout a potom je pomelete na strouhanku. Další možností je staré rohlíky použít k vaření, a to například do žemlovky.
Pokud se jedná o starý chleba, tak ten se skvěle hodí na topinky. A to dokonce mnohem více, než chleba čerstvě koupený.
Další možností, jak použít starý chleba, je uvařit z něj chleba ve vajíčku. Chleba se výborně hodí i na výrobu krutonů do polévky. Stačí ho jen nakrájet na malé kostky a opéct na pánvičce nebo ve fritéze s horkým vzduchem.
I jiné pečivo se dá zachránit
Zachraňovat nemusíte jen rohlíky a chleba, i ostatní pečivo se dá dobře zachránit. Například staré bulky nebo jiné slané pečivo můžete zapékat v troubě.
Staré pečivo stačí rozřezat a na jeho vnitřní stranu dát máslo, šunku a sýr. Takto připravené ho vložte na plech s pečícím papírem a vložte na pár minut do trouby, dokud se sýr pěkně nerozteče.