V čem spočívá síla cibule: Prevence proti kašli, virům, nachlazení a dalším nemocem

síla cibule
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Cibule je tradiční zelenina, bez které se v naší kuchyni neobejde polévka, příprava masa nebo pomazánek. V obchodě je kdykoliv k dispozici a mít ji po ruce se oplatí i tehdy, když vás bodne vosa nebo trpíte kašlem. V čem spočívá síla cibule?

Cibule jako tradiční zelenina

Na první pohled vypadá cibule docela obyčejně a málokdo by v ní hledal nějaký zázračný elixír na nejrůznější neduhy.

Výhodou cibule však je, že není drahá, a tak si ji můžeme nakoupit v potřebném množství. Klidně i několik kilogramů, které uložíme v dobře větraném sklepě. Tam cibule vydrží klidně přes celou zimu až do jara.

V lidovém léčitelství se cibule využívá zejména při nachlazení horních nebo dolních cest dýchacích. Lze z ní připravit čaj a dobrá je také cibulová šťáva s medem, která uvolňuje hleny a napomáhá jejich lepšímu vykašlávání. Tuto tradiční medicínu užívali už naši předkové, když nic jiného k dispozici neměli.

Druhy cibule

Cibule se na trhu nabízí hned v několika druzích:

  • Žlutá cibule – je nejběžnějším druhem používaným v kuchyni. Vařením sládne.
  • Bílá cibule – má ostřejší chuť než cibule žlutá a tenčí slupky. Také se používá v kuchyňské přípravě.
  • Červená cibule – chuťově je méně výrazná než její nebarevné kolegyně. Výborná je do salátů. Vařením svoji barvu ztrácí.
  • Šalotka – je ideální na nakládání do sladkokyselého nálevu. Je menší a sladká. Můžeme ji přidat také do salátů.

Účinky cibule

Kdo by byl řekl, kolik zdravotních účinků jedna cibule má. Síla cibule spočívá v obsahu minerálů a vitamínů. Obsahuje totiž železo, síru, zinek, chrom, draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, mangan, jód a měď.

Cibule je bohatá na vitamíny skupiny B, dále vitamín C, D i E. Díky tomu pomáhá chránit organismus před vznikem srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Udržuje správnou hladinu zdravého cholesterolu i krevního tlaku. Má pozitivní vliv na hustotu kostí, čímž je prevencí proti osteoporóze. Obsahem chromu napomáhá zase vstřebávání tuků.

Cibule pomůže například i při bodnutí vosou. Přiložením plátku cibule neutralizujete vosí jed, což brání vzniku otoku nebo nepříjemné bolesti.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz