Šťavnaté řízky z trouby. Jak je udělat křupavé i bez smažení

rizky v troube
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Řízky jsou oblíbené a patří tradičně i na vánoční stůl. Jejich příprava na pánvi či ve fritéze je jednoduchá. Pokud ale chcete řízky bez smažení, hodí se umět udělat řízky i v troubě. V tomto článku se tedy podíváme na postup, jak připravit řízky v troubě tak, aby byly křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř.

Příprava řízků

Prvním krokem je příprava řízků. Řízky omyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovým ubrouskem. Poté je ořízněte, aby měly stejnou tloušťku. Pokud jsou řízky příliš silné, mohou se při pečení nepěkně zdeformovat.

Pokud chcete mít šťavnaté řízky, je důležité je nechat marinovat v kořeněné směsi. Můžete použít například česnek, petržel, oregano, tymián nebo papriku. Řízky v marinádě nechte minimálně půl hodiny až hodinu.

Jak udělat řízky v troubě?

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Poté v misce rozkvedlejte vejce a připravte si mouku a strouhanku.

Řízky nejprve obalte v mouce, poté v rozkvedlaném vejci a nakonec ve strouhance.

Pečící plech si jen lehce potřete olejem a položíte na něj řízky. Dejte do trouby a pečte zhruba 25 až 30 minut, dokud nebudou řízky křupavé zvenčí a dobře propečené uvnitř.

Po 15 minutách můžete řízky otočit, aby se opekly pěkně dozlatova z obou stran.

Řízky z trouby

Hotové řízky vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozložila po celém řízku. Podávejte například s bramborovou kaší a zeleninou.

S tímto postupem by měly být vaše řízky z trouby dokonalé křupavé. Je však důležité zároveň dávat pozor, aby se řízky nepřipekly a zůstaly šťavnaté uvnitř.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz