Jak si vyrobit domácí karamel. Dodržte správný postup, aby nebyl hořký

domaci karamel
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vyrobit si doma karamel není vůbec nic složitého. Využijete to nejen při tvoření cukroví ve vánočním čase, ale i kdykoliv přes rok. Při výrobě domácího karamelu je však třeba opatrnost, protože je nutné dodržet správný postup, aby nebyl karamel hořký nebo spálený.

Výroba domácího karamelu

Doma můžete vyrobit karamel z cukru krupice a malého množství vody. Voda karamel nijak nenaředí, toho se nemusíte bát. Voda se k cukru přidává pouze proto, aby se hned ze začátku nezačal cukr připalovat.

Na výrobu karamelu je dobré si vybrat hrnec, který má silné dno. Při vaření karamelu si musíte dávat opravdu pozor, aby nedošlo k připálení cukru v hrnci, protože jednak by vám to v kuchyni zrovna moc nevonělo, ale také se potom připálený cukr z hrnce velmi špatně dostává a mohlo by dojít k poškození povrchu hrnce.

Jak vyrobit domácí karamel?

Do hrnce se silným dnem si dejte cukru tolik, kolik budete chtít ve výsledku karamelu. Při procesu vaření karamelu se moc nezmenšuje jeho objem, takže pokud dáte do hrnce hrnek cukru, tak budete mít ve výsledku hrnek karamelu.

K cukru přidejte zhruba 50 ml vody na 250 g cukru a začněte velmi pomalu zahřívat. Většinou se vám cukr začne měnit v karamel po jeho okrajích.

Cukr sem tam promíchejte, ať se v karamelu neudělají hrudky. Pokud by se tak stalo, tak bude potřeba karamel nakonec ještě v teplém stavu přecedit.

Vyrobit si můžete i karamelovou polevu

Vyrobit karamel už zvládnete, ale co karamelová poleva? Postup je velmi podobný, jakmile se vám začne cukr měnit v karamel, tak přidáte smetanu ke šlehání a máslo a budete pokračovat v zahřívání, dokud vám nevznikne pěkná karamelová poleva.

Na 250 g cukru přidáte 50 ml vody a nadále 150 ml smetany ke šlehání a 100 g másla. V tomto poměru míchejte a nakonec dodělejte dobrou konzistenci pomocí šlehače.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz