Každý druh masa se hodí na jinou přípravu. Jaký druh vybrat z vepřového

druhy veproveho masa
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Vepřové maso nám nabízí stejně jako to hovězí širší výběr druhů masa. I když přibývá lidí, co ze svého jídelníčku maso a masné produkty zcela vyřadili, zůstává stále ještě hodně nás takových, kteří si na mase pochutnají. Správně použitý druh masa poté zvýrazní chuťový zážitek. Jak se vyznat v jednotlivých druzích?

Vepřové maso a obsah vitamínů

Když přijde nezkušená hospodyňka do masny a přehlédne nabídku všech možných mas, pravděpodobně bude stát nerozhodná a nebude vědět, které má vlastně koupit. Každé maso se hodí na něco jiného. Pojďme se podívat na to, jak je to s masem vepřovým.

V našich končinách patří vepřové maso už odedávna k oblíbeným druhům mas. Vždyť se z něho připravuje i několik oblíbených národních jídel. Vepřové maso je bohaté na vitamíny skupiny B a vitamín A, které uchováme rychlou přípravou masa.

Druhy vepřového masa

Každý druh vepřového masa se hodí na jinou kuchyňskou přípravu.

Libová panenka nebo kotleta na minutky

Jestliže chystáte nějakou minutku, nejlépe uděláte, když koupíte panenskou pečeni. Můžeme ji také grilovat a opékat. Jedná se o úzký sval ze hřbetu, který je umístěný přímo u kosti.

Panenka se často prodává společně s kotletou, jež je také vhodná na pečení, smažení a grilování. Panenka i kotleta patří k libovému vepřovému masu.

Vepřové plecko

Na přípravu minutek můžeme použít i vepřové plecko, což je krátké přední maso. Klidně ho duste i pečte. Je možné ho také pomlít.

Prorostlejší krkovička na pečení nebo řízky

Naproti tomu krkovička je tučnější, bývá často prorostlá tukem, ale smažené řízky jsou z ní výborné.

Lze ji také péct, dusit nebo udit. Jedná se o krátké maso ze hřbetu za krkem.

Kýta na řízky

Na řízky je vhodná i vepřová kýta, jež je méně tučná než krkovička.

Bůček na pečení nebo nádivku

Milovníci tučných mas jistě koupí vepřový bůček. Je možné ho nejen péct, ale také dusit nebo nadívat.

Vepřové koleno

Vepřové koleno je ideální na pečení i vaření.

Jaké maso na tlačenku?

Jaké maso vybrat na tlačenku nebo huspeninu? Maso z hlavy, vepřové vnitřnosti nebo pazourky budou tím nejvhodnějším.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz