Jak upéct domácí pečivo. Upečte si ho už za pár minut

domaci housky
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

V dnešní uspěchané době se hodí najít způsob, jak ušetřit čas a peníze, aniž bychom se museli vzdávat našich oblíbených potravin. Pečivo je nedílnou součástí našeho každodenního života, a přestože kupované pečivo může být pohodlné, připravit si vlastní čerstvé a křupavé domácí pečivo může být mnohem chutnější a ekonomičtější variantou. V následujícím článku vám představíme, jak si můžete připravit domácí pečivo bez droždí a kynutí těsta, a to již během několika minut.

Domácí pečivo bez droždí

Připravit si domácí pečivo znamená mít plnou kontrolu nad jeho složením a kvalitou surovin, což vám umožní přizpůsobit chutě svým preferencím.

Domácí housky s kmínem jsou oblíbené pro svou snadnou a rychlou přípravu. Pokud preferujete celozrnnou variantu, jednoduše nahraďte běžnou mouku celozrnnou hladkou moukou. Kmín, kterým posypeme housky, zlepší nejen jejich chuť a vůni.

Na toto domácí pečivo budete potřebovat 400 ml teplé vody, 200 ml řepkového nebo slunečnicového oleje či podobné množství rozpuštěného másla, 4 vajíčka, 2 balení prášku do pečiva, 1 kg hladké či celozrnné mouky, 4 velké lžíce nízkotučného tvarohu nebo bílého jogurtu a koření, jako je sůl a kmín.

Jak upéct domácí pečivo

Jednou z hlavních výhod těchto domácích housek je rychlost. Díky tomu, že nepotřebujete droždí ani kynutí těsta, můžete mít čerstvé a křupavé domácí pečivo na stole během krátké doby.

Nejprve smíchejte všechny suroviny ve velké míse, abyste získali hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat více teplé vody, pokud by těsto bylo příliš husté. Jakmile máte těsto připravené, rozdělte ho na menší části a vytvořte z nich buď pletené houstičky, nebo kulaté houstičky bez pletení.

Dalším krokem je poté příprava pečiva k pečení. Položte housky na pečicí papír, potřete je vajíčkem a posypte kmínem. Pečte housky v troubě předehřáté na 200 stupňů pár minut, dokud nebudou dozlatova a nezískají křupavou texturu.

Jak skladovat domácí housky

Pokud jde o skladování domácího pečiva, důležité je udržet jej čerstvé a křupavé co nejdéle. Pečivo by mělo být uloženo při teplotě do 18 stupňů, ideálně v čisté utěrce umístěné v dřevěné nádobě.

Můžete také pečivo zmrazit, abyste měli čerstvé zásoby, kdykoliv budete potřebovat. Pro více informací o tomto kroku, podívejte na náš další článek o tom, jak zmrazit pečivo, aby bylo pořád chutné a křupavé.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz