Jak udělat domácí burákové máslo. Stačí vám jen jedna surovina

burakove maslo
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá

Burákové máslo je oblíbené po celém světě. Je to pochoutka, která se se svými nutričními údaji hodí skoro do každého jídelníčku. A co je nejlepší? Vyrobit si burákové máslo doma je jednoduché a zábavné. V článku vám nyní ukážeme, jak si udělat burákové máslo bez potřeby složitého kuchyňského vybavení.

Domácí burákové máslo

K výrobě domácího burákového másla budete potřebovat pouze jednu hlavní surovinu – kvalitní, nepražené a nesolené buráky. Využití nepražených buráků vám umožní mít lépe pod kontrolou konečnou chuť burákového másla, protože je můžete upražit přesně podle svého gusta.

Pokud však preferujete slanější nebo sladší variantu burákového másla, můžete přidat trochu mořské soli nebo medu.

Domácí příprava nabízí jistotu, že vaše burákové máslo neobsahuje žádné přidané konzervanty, emulgátory nebo zbytečný cukr, které se často nacházejí v běžně kupovaných produktech.

Jak udělat burákové máslo

Pro začátek rozložte buráky na pečicí plech a pražte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 až 15 minut. Pravidelně je promíchávejte, aby se rovnoměrně upražily a nedošlo k jejich spálení. Po upražení nechte buráky vychladnout.

Vychladlé buráky dejte do kuchyňského robota nebo výkonného mixéru. Mixujte na střední až vysokou rychlost až do hladka. Během mixování můžete přidat trochu rostlinného oleje, aby bylo burákové máslo jemnější a lépe se mixovalo, ale není to nutnost.

Pokud preferujete křupavé burákové máslo, přidejte na konci mixování hrst celých nebo nasekaných upražených buráků a ještě krátce promíchejte tak, aby z nich zbyly křupky.

Nyní máte možnost své burákové máslo dochutit. Pokud chcete sladší variantu, přidejte med nebo javorový sirup, pro slanou variantu zase špetku mořské soli. Mixujte, dokud nejsou všechny suroviny dobře spojené.

Skladování a použití

Hotové burákové máslo dejte do čisté skleněné nádoby s uzavíratelným víčkem a uchovávejte v chladničce. Správně skladované domácí burákové máslo může vydržet až několik týdnů.

Domácí burákové máslo je produkt, který má všestranné využití – můžete ho použít jako pomazánku na chléb, přísadu do smoothie, omáčku pro dezerty nebo jako základ pro různé omáčky a dresinky.

Jak burákové máslo ještě vylepšit

Pokud máte již své domácí burákového máslo hotové nebo třeba máte doma i to kupované, můžete si ho zkusit vylepšit a obohatit různými variantami.

Pro vytvoření čokoládového burákového másla přidejte jednoduše kakao. Je to ideální varianta na pečení nebo jako chutnější pomazánka podobná komerční Nutelle.

Nebo přidejte trochu kokosového oleje či kokosového mléka pro exotičtější chuť. Milovníci pikantních chutí mohou zase přidat špetku chilli prášku a vytvořit tak burákové máslo s pálivým nádechem. Možností je spousta.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz