Jak ohřát řízky v troubě. Aby byly řízky křupavé jako čerstvě usmažené

rizky v troube
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Každý jistě milujeme chutné a křupavé řízky. Ale co dělat, když nám zbydou řízky z předešlého dne a chceme je opět ohřát? V tomto článku se dozvíte, jak ohřát řízky v troubě, aby byly křupavé jako čerstvě usmažené. Dále si vysvětlíme i to, proč nevyužívat k ohřívání řízků mikrovlnku.

Jak ohřát řízky v troubě

Předehřejte troubu na 200 °C. Použití trouby je jedna z nejlepších metod, jak ohřát řízky, aby zůstaly křupavé. Oproti mikrovlnné troubě, která často řízky zvláční, se při ohřevu v troubě zachová jejich křupavost.

Rozložte alobal na pečicí plech a položte na něj řízky. Použití alobalu zabraňuje přímému kontaktu řízků s plechem, což pomáhá udržet jejich křupavost. Navíc, alobal zjednodušuje úklid po ohřátí řízků.

Vložte plech s řízky do předehřáté trouby a ohřívejte je 8 až 10 minut. Délka ohřevu závisí na tloušťce řízků. Myslete na to, že tenčí řízky budou zřejmě hotové dříve, zatímco silnější řízky mohou potřebovat více času.

V půlce ohřevu otočte řízky, aby se z obou stran ohřály rovnoměrně. To pomáhá udržet křupavost a zajistit, že řízky budou teplé a chutné.

Pokud byste nehledali jenom ohřev řízků, ale chtěli si příště udělat řízky rovnou v troubě, přečtěte si návod na šťavnaté řízky z trouby.

Jde to i jinak?

Alternativním způsobem, jak ohřát řízky do křupava, je použití opékače nebo grilu. Předehřejte opékač nebo gril na střední teplotu a opékejte řízky asi 2-3 minuty z každé strany.

Tímto způsobem můžete řízky rychle ohřát a dosáhnout křupavého povrchu.

Jistě přemýšlíte i o mikrovlnné troubě, té se však raději vyhněte. Ačkoli může být mikrovlnná trouba rychlým způsobem, jak ohřát řízky, není to ideální volba pro zachování jejich křupavosti.

Mikrovlnná trouba totiž často způsobuje, že řízky se stanou vláčnými a měkkými, což není žádoucí, když hledáme křupavý a chutný výsledek.

Křupavé řízky z trouby

Jakmile jsou ohřáté, vyjměte řízky z trouby nebo opékače a nechte je na alobalu či mřížce odpočinout cca minutu. Tímto způsobem umožníte řízkům “dýchat” a zabráníte tím úniku šťávy z masa, což by mohlo vést ke ztrátě křupavosti.

Nyní, když jsou vaše řízky opět křupavé a lahodné, podávejte je s oblíbenými přílohami, jako jsou bramborová kaše, hranolky, zelenina nebo salát. Nezapomeňte ani na oblíbenou omáčku či dresink, který dodá pokrmu ještě větší chuťový zážitek.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz