Jablečný ocet na kůži dovede divy. Mít tak pleť jako malé miminko by si přál snad každý. Bohužel se na ní postupem času nejdříve projevuje stáří. Už okolo věku dvaceti pěti let můžete na své tváři pozorovat první vrásky, které jistě nebudou právě zdroje radosti. Vyzkoušejte proto jednoduchý recept, který stav vaší kůže znatelně vylepší.
Proč je jablečný ocet tak zdravý?
Jablečný ocet obsahuje řadu zdraví prospěšných minerálních látek a vitamínů. Najdete v něm vitamíny skupiny B a C, draslík, vápník, železo, fosfor, kyselinu pantothenovou, kyselinu octovou.
Jablečný ocet vyniká především svou schopností ničit bakterie a viry. Kyseliny v něm obsažené pomáhají také v boji proti nepříjemnému akné, které dovede zatočit se sebevědomím nejednoho mladého teenagera. Když jablečný ocet aplikujete na kůže, působí zde jako chemický peeling. Kyseliny odstraní vnější vrstvy pokožky, jež jsou poškozené, a podpoří regeneraci a hojení. Je však třeba při tom dodržovat maximální možnou dobu aplikace jablečného octu, aby na kůže nevznikly popáleniny. Čím kratší dobu necháte ocet působit, tím je menší riziko jejich vzniku. Není vhodné jablečný ocet používat na citlivou pokožku a rány, které jsou otevřené.
Příprava jablečného octu
- Jablka zbavíte stopky, omyjete a i se slupkou a jadřinci je nastrouháte na hrubém struhadle.
- Pak je dáte do čtyřlitrové sklenice.
- Převaříte 2 litry vody, kterou necháte vychladnout.
- Chladnou vodou zalijete nastrouhaná jablka ve sklenici.
- Hrdlo sklenice převážete čistou utěrkou, zajistíte provázkem nebo gumičkami.
- Sklenice by pak měla stát po dobu 10 dnů na tmavém místě.
- Jednou denně se vařečku promíchá obsahu sklenice.
- Po 10 dnech obsah sklenice přecedíte přes plátno.
- Vzniklá tekutina se nalije do čisté láhve a nechá po dobu 3 týdnů kvasit ve spíži zakrytá tkaninou.
- Ocet zraje tehdy, dokud se dělají bublinky. Jakmile se přestanou tvořit, je ocet hotov.
- Ocet pak slijeme do menších sklenic, v nichž vydrží i jeden rok.
Pro zdraví nemusíte chodit do lékárny. Jablečný ocet na kůži zvládne vyrobit každý i doma, protože postup je velmi jednoduchý. Navíc se ocet připravuje z běžně dostupných surovin.