Cibule je tradiční zelenina, bez které se v naší kuchyni neobejde polévka, příprava masa nebo pomazánek. V obchodě je kdykoliv k dispozici a mít ji po ruce se oplatí i tehdy, když vás bodne vosa nebo trpíte kašlem. V čem spočívá síla cibule?
Cibule jako tradiční zelenina
Na první pohled vypadá cibule docela obyčejně a málokdo by v ní hledal nějaký zázračný elixír na nejrůznější neduhy.
Výhodou cibule však je, že není drahá, a tak si ji můžeme nakoupit v potřebném množství. Klidně i několik kilogramů, které uložíme v dobře větraném sklepě. Tam cibule vydrží klidně přes celou zimu až do jara.
V lidovém léčitelství se cibule využívá zejména při nachlazení horních nebo dolních cest dýchacích. Lze z ní připravit čaj a dobrá je také cibulová šťáva s medem, která uvolňuje hleny a napomáhá jejich lepšímu vykašlávání. Tuto tradiční medicínu užívali už naši předkové, když nic jiného k dispozici neměli.
Druhy cibule
Cibule se na trhu nabízí hned v několika druzích:
- Žlutá cibule – je nejběžnějším druhem používaným v kuchyni. Vařením sládne.
- Bílá cibule – má ostřejší chuť než cibule žlutá a tenčí slupky. Také se používá v kuchyňské přípravě.
- Červená cibule – chuťově je méně výrazná než její nebarevné kolegyně. Výborná je do salátů. Vařením svoji barvu ztrácí.
- Šalotka – je ideální na nakládání do sladkokyselého nálevu. Je menší a sladká. Můžeme ji přidat také do salátů.
Účinky cibule
Kdo by byl řekl, kolik zdravotních účinků jedna cibule má. Síla cibule spočívá v obsahu minerálů a vitamínů. Obsahuje totiž železo, síru, zinek, chrom, draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, mangan, jód a měď.
Cibule je bohatá na vitamíny skupiny B, dále vitamín C, D i E. Díky tomu pomáhá chránit organismus před vznikem srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Udržuje správnou hladinu zdravého cholesterolu i krevního tlaku. Má pozitivní vliv na hustotu kostí, čímž je prevencí proti osteoporóze. Obsahem chromu napomáhá zase vstřebávání tuků.
Cibule pomůže například i při bodnutí vosou. Přiložením plátku cibule neutralizujete vosí jed, což brání vzniku otoku nebo nepříjemné bolesti.