I když jsou brambory v obchodech k dostání po celý rok, někteří lidé se uchylují k tomu, že si na podzim koupí větší zásobu a na zimu uskladní. Důvodem, proč uskladnit brambory, může být ušetření financí i lepší kvalita brambor, pokud jsou zakoupené přímo u farmáře. Uskladnit brambory si tedy můžete i jen tak do zásoby. Jaký je tedy správný způsob skladování brambor?
Výběr a nákup brambor
Brambory pro uskladnění by měly být řádně vysušené, zdravé, bez poškození a přebrané. Pokud jsou ještě vlhké, je dobré je nechat před uložením do sklepa vyschnout. Jestliže byste to neudělali, budou brzy hnít a ten zápach, který pak vydávají, si nepřejte zažít.
Nejlepší je nakupovat brambory pro skladování u ověřeného farmáře, s dobrými referencemi, který dodá kvalitní zboží.
Když si koupíte balení brambor jen pro aktuální spotřebu, měli byste je také doma skladovat na dobře větraném místě. Lze je nechat v síťce, v níž se obvykle prodávají. Určitě je nedávejte do uzavřené nádoby bez přístupu vzduchu.
Jak by měl vypadat sklep pro uskladnění?
Sklep pro skladování by měl být tmavý, vzdušný a snadno větratelný. Měl by mít stálou teplotu pohybující se mezi 4 až 6 °C.
Když je teplota nižší, brambory namrznou. Je-li teplota vyšší, brambory předčasně klíčí, což je znehodnocuje, protože začnou černat.
Co dělat s namrzlými nebo zelenými hlízami?
Na světle brambory zelenají. Začne se v nich tvořit jedovatá látka zvaná solanin. Ten obsahují i klíčky. Při jeho pozření může dojí ke zvracení, v závažnějších případech k poruše vědomí, zástavě srdce a dušení. Zelenou část je proto třeba před konzumací hlíz odstranit. To platí i pro klíčky.
Namrzlé brambory jsou sladké. Jejich příchuť je možné odstranit tak, že se hlízy dají na týden do místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 10 až 15 °C. Zde jsou schopny se vytvořeného cukru zbavit. Tyto brambory je možné zužitkovat i tak, že se přidají do moučníků nebo sladkého pečiva.