Kvalitní vlašské ořechy můžete skladovat klidně i dva roky. Musíte si ale dávat pozor na myši a vlhkost. Vlašské ořechy je potřeba nechat pořádně vyschnout ještě před jejich uskladněním na dobře odvětraném místě.
Jak usušit vlašské ořechy?
Pokud máte čerstvé vlašské ořechy, které jsou vyloupané ze své zelené slupky, tak je potřeba prvně ořechy vysušit, aby se v nich netvořila plíseň. Ořechy můžete sušit na velkém sítu v jedné vrstvě. Nejlepší místo na sušení vlašských ořechů je venkovní prostor, kde profukuje vítr a neprší.
Pokud chytnete ještě dobré počasí, tak je přes den můžete vždy vytáhnout na slunce, čímž se sušení o hodně urychluje. Nezapomínejte je však vždy večer schovat pod střechu, aby na ně nepadala ranní rosa.
Skladování vlašských ořechů
Skladovat můžete nevyloupané i vyloupané vlašské ořechy.
Nevyloupané vlašské ořechy
Nevyloupané vlašské ořechy můžete skladovat v děrovaných pytlích na suchém a temném místě, kde nejsou vysoké teploty. Takto můžete ořechy skladovat klidně dva roky a teprve potom je vyloupat. Musíte však myslet na to, že čím starší ořechy jsou, tak tím mají tvrdší skořápku.
Vyloupané vlašské ořechy
Pokud se rozhodnete skladovat vyloupané ořechy, které například neupotřebíte při pečení, tak se nabízí také několik možností. Vyloupané ořechy můžete zamrazit, v mrazáku totiž ořechy vydrží jako čerstvé klidně i ¾ roku. Pokud se rozhodnete ořechy skladovat v lednici, tak můžete počítat s trvanlivostí okolo 3 – 4 měsíců.
Pokud máte možnost, tak je nejlepší ořechy před zamrazením nebo uložením do lednice vakuovat. Ořechy tak nenachytají pach mrazáku nebo jídla z lednice.
Ořechy můžete naložit do medu nebo zavařit
Vlašské ořechy můžete skladovat i trochu netradičním způsobem, kdy je naložíte do medu. Ořechy smícháte v poměru 1:1 s medem a máte hotovo.
Další způsob uskladnění je zavaření ořechů. Stačí na to dokonale čistá sklenice, do které ořechy nasypete a uzavřete neprodyšně víčkem. Celá sklenice by měla být po dobu zavařování ve vodě, kde ji budete zavařovat při teplotě 85 °C přibližně 90 minut.