Vepřové řízky v troubě. Jak je udělat křupavé i bez smažení

krupave veprove rizky
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Vepřové řízky jsou tradiční české jídlo, které milujeme. Často je však připravujeme klasickým smažením, což je metoda plná oleje a tuku. Existuje však alternativa – vepřové řízky v troubě, které jsou stejně křupavé jako ty smažené. V tomto článku vám ukážeme, jak je připravit.

Jak připravit vepřové řízky

K přípravě vepřových řízků v troubě budete potřebovat 4 vepřové řízky, sůl, pepř, 2 vejce, 200 gramů strouhanky a 100 gramů mouky. Ujistěte se, že máte vše připraveno, než začnete se samotnou přípravou. Následně si předehřejte troubu na 200 stupňů.

Každý řízek by měl být silný asi 1,5 centimetru. Řízky tedy omyjte, osušte a následně naklepejte do požadované výšky. Poté je osolte a opepřete podle chuti. Vejce rozklepněte do misky a lehce je rozšlehejte. Mouku a strouhanku dejte klasicky do samostatných mís.

Důkladné obalování je klíčem k dosažení dokonalé křupavosti, proto při obalovaní nešetřete a udělejte řízkům větší vrstvu. Řízek poté klasicky obalíte v mouce, namočíte do rozšlehaných vajec, které fungují jako lepidlo pro strouhanku, a obalíte ve strouhance.

Vepřové řízky v troubě

Poctivě obalené řízky dáte plech, který vyložíte pečicím papírem. Nezapomeňte mezi ně nechat dostatek místa, aby se mohly rovnoměrně propéct.

Pečte řízky asi 10 minut dozlatova, dokud nejsou křupavé. Aby byly řízky z obou stran rovnoměrně křupavé, otočte je a pečte dalších zhruba 10 minut i z druhé strany.

Řízky pečené v troubě jsou nejlepší teplé. Jakmile tedy vytáhnete své vepřové řízky z trouby, okamžitě je servírujte. Když už je připravujeme bez smažení, vynechejte jako přílohu hranolky.

Můžete je podávat třeba s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen tak s čerstvým chlebem. Vepřové řízky dále ozdobte citronem nebo přidejte trochu zeleniny.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz