Skladujete své potraviny správně? Poradíme vám, na co si dát pozor

jak skladovat potraviny
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Jak skladovat potraviny tak, aby vám vydržely co nejdéle a zabránili jste plýtvání? Přečtěte si náš článek, kde najdete několik základních pravidel.

Potraviny v lednici

V první řadě prozkoumejte pořádně lednici. Většina novějších lednic již totiž má speciální přihrádky na různé typy potravin, které poskytují dokonale ty nejlepší podmínky pro daný druh suroviny.

Do přihrádky určené pro zeleninu dávejte mrkev, brambory, ale můžete sem dát i jablka. Uvidíte, že vám vydrží déle. Málokdo ví, že některá zelenina jako jsou rajčata, lilek nebo paprika však do lednice nepatří. Těmto potravinám může lednice naopak uškodit a poznáte to na chuti dané zeleniny.

Maso a masné výrobky samozřejmě do lednice patří. Maso uchovávejte v původním obalu nebo tak, aby nekontaminovalo ostatní potraviny v lednici. Ideální teplota pro maso by se měla pohybovat do 4°C. U ryb a mletého masa by měla být tato teplota ještě nižší.

Vejce

A jak je to s vejci? Vejce skladujte při teplotě od 5 do 8°C a ideálně ne v kartonovém obalu. Jakmile je přinesete z obchodu domů, přerovnejte je do plastových plat, které bývají součástí lednic. Dejte si také pozor na to, aby nebyly ve vlhkém prostředí.

Sypké suroviny

Sypké suroviny, jako je například mouka, je důležité, aby byly uskladněny na tmavém a suchém místě. V ideálním případě je vhodné mouku skladovat v uzavíratelné nádobě, čímž zabráníte tomu, aby se k ní dostali různí škůdci. Dejte si však pozor na mouky celozrnné, u kterých bývá většinou kratší trvanlivost.

Farmářské produkty a BIO

Farmářské produkty jsou samostatnou kapitolou. Jak je tedy skladovat? Uložení těchto potravin vyžaduje větší pozornost, jelikož neobsahují chemické přísady či konzervanty a tudíž jsou méně odolné. Někteří, zejména starší lidé, jsou zvyklí konzumovat i pár dnů prošlé potraviny.

U farmářských produktů, BIO produktů a ostatních produktů bez chemických konzervantů prošlé potraviny v žádném případě nekonzumujte! Mohlo by dojít k otravě.

Jak skladovat potraviny ještě lépe?

Jak skladovat základní potraviny již víte. Můžete však zkusit ještě další vylepšení. Vyzkoušejte skladovat potraviny pomocí vakuovačky. Dá se pořídit od několika set korun a dokáže prodloužit životnost potravin i několikanásobně. Navíc takto uskladněná surovina neztrácí chuť, živiny, vitamíny ani aroma.

Výhody vakuovačky poznáte i při skladování masa. Pokud budete vakuovat maso, zkuste k němu rovnou přidat i koření či bylinky. Maso pak bude o poznání lepší, než kdybyste jej naložili pouze na pár hodin. Navíc vám takto naložené maso nebudete v lednici téměř vůbec překážet.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz