Šťavnaté steaky na grilu. Vyzkoušejte je z kuřecího nebo vepřového

Šťavnaté steaky
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Grilovací sezóna jede v plném proudu a šťavnaté steaky z kuřecího nebo vepřového masa na vašem stole jistě nesmí chybět. Steaky z kuřecího nebo vepřového masa zvládne i začínající kuchtík. Proto se nesmíte bát vyzkoušet tento jednoduchý recept na luxusní steaky připravené na grilu.

Šťavnaté steaky z kuřecího masa

Při výběru masa na kuřecí steaky máte v podstatě dvě varianty, a to kuřecí prsní řízky nebo kuřecí stehenní řízky. Někdo má raději prsní a někdo zase stehenní. V obou případech je příprava úplně stejná. Kuřecí maso je potřeba naložit zhruba na dva dny před plánovaným grilováním.

Kuřecí maso si naklepete na zhruba centimetrovou výšku a naložíte. Při rozklepávání se snažte, aby bylo maso všude stejně vysoké. Dosáhnete tak kvalitnějšího propečení. Na naložení budete potřebovat jen základní suroviny jako je sůl, pepř, česnek a grilovací koření.

Šťavnaté steaky z kuřecího masa nakládejte do rozumné vrstvy oleje. Celou dobu naložení musíte hlídat, aby maso z oleje nevyplavalo. Před samotným grilováním je dobré nechat kuřecí maso okapat.

Šťavnaté steaky z vepřového masa

U vepřového masa máte mnohem větší výběr. Steaky můžete připravit z krkovice, kotlety, pečeně a dalších kousků vepřového masa. Doba naložení u vepřového masa je mnohem delší, než při nakládání kuřecího masa.

Správná doba naložení u vepřového masa záleží na výšce připravovaného steaku. Rozumná výška vepřového steaku je okolo 2 cm. Při takové výšce by měla být doba naložení 4 – 5 dní. Suroviny můžete použít stejné, jako tomu je u kuřecího masa. Stejně jako u kuřecího masa platí, že je dobré před grilováním nechat maso okapat od oleje.

Správná technika grilování steaků

Šťavnaté steaky z kuřecího nebo vepřového masa připravujte na dostatečně rozpáleném grilu. Dobrá technika při rozpoznávání, jestli je gril dostatečně rozpálený je zkouška dlaní. Pokud nedokážete nad grilem udržet ruku déle než 5 vteřin, tak máte gril správně rozpálený.

Na takové teplotě budete kuřecí steak při výšce cca 1 cm připravovat zhruba 90 vteřin z každé strany. U vepřového masa grilování trvá zhruba dvakrát déle.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz