Pokud hledáte přírodní antibiotikum, které bude opravdu fungovat, tak musíte myslet i na jeho správnou přípravu. Většinou potraviny, které by se daly označit za přírodní antibiotikum, fungují lépe ve své čerstvé podobě, než když je přidáváte do jídla, kde prochází varem.
Přírodní antibiotikum najdete v základních surovinách, které běžně doma používáte. Jedná se například o česnek, cibuli, selský křen, zázvor lékařský nebo kajeput střídavolistý.
Jak nejlépe využít přírodní antibiotikum?
Přírodní antibiotikum, které chcete využívat v běžných potravinách, vaše tělo nejlépe přijme z čerstvých potravin, které si umyjete pod vlažnou vodou. Například česnek se skvěle hodí jako doplněk k toustům nebo na chleba s máslem.
Stejně tak cibule se dá bez problémů konzumovat ve svém neuvařeném stavu. Cibuli si můžete stejně jako česnek přidat na chleba s máslem nebo si ji pravidelně přidávat na talířek k jídlu.
Pokud vás nenapadá, jakým způsobem užívat například křen, tak ten se skvěle hodí k uzenině.
Co se stane, když tyto potraviny projdou varem?
Většina dobrých a zdravých látek, které tyto potraviny obsahují, se bohužel varem vytratí. Jejich přidávání do vařených pokrmů má tak spíše chuťový efekt.
Pokud budete vařit například česnekovou polévku, tak česnek skvěle vynikne, pokud ho přidáte až úplně nakonec, kdy začíná polévka chladnout. Docílíte tak i jeho větší čerstvosti, a tím pádem i zachování více zdraví prospěšných látek.
Veškeré v úvodu článku zmíněné potraviny díky svému bohatému obsahu přírodních látek působí často nejen antibakteriálně, ale také proti virům či tvoření plísní v těle.
Určitě se ale nejedná o lék a rozhodně ho tímto způsobem nelze nahradit. Pokud vám tedy lékař předepíše antibiotika, tak je rozhodně nenahrazujte touto přírodní cestou.
Má přírodní antibiotikum smysl užívat, když nenahrazuje léky?
Určitě má smysl často užívat přírodní antibiotika, a to hlavně z pohledu prevence. Každý za svůj život přijme do těla spoustu bakterií, se kterými se musí tělo vypořádat.
Právě tyto potraviny, které obsahují přírodní antibiotikum, dopomáhají tělu k lepšímu vyrovnání se s bakteriemi, viry a plísněmi. Při jejich pravidelném užívání tak nemusí nemoc propuknout vůbec, anebo má mírnější průběh.
Rozhodně se ale nemá nic přehánět, což platí i pro tyto potraviny. Nejlepší je jejich pravidelné užívání v menších dávkách.