Pečeme řízky v troubě. Aby byly křupavé i bez smažení

stavnaty rizek
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Řízky jsou oblíbené skoro v každé české domácnosti. Bývají u nás tradičně na vánočním stole, ale smažení v oleji může být časově náročné a pro někoho třeba i nevhodné. V tomto článku vás proto naučíme, jak připravit křupavé řízky v troubě bez smažení, což je rychlejší a dietnější alternativa.

Jak na křupavé řízky?

Pro přípravu křupavých řízků v troubě bez smažení budete potřebovat čtyři plátky masa dle vaší volby (vepřové, hovězí, kuřecí nebo rybí), dvě vejce, čtvrt šálku mléka, jeden šálek strouhanky, půl šálku mouky, sůl a pepř dle chuti a olejový sprej nebo olivový olej.

Nejprve předehřejte troubu na 200 °C a připravte si pečící papír a plech, na který položíte maso. Plech lehce pokropíme olejovým sprejem nebo olivovým olejem.

Poté očistěte maso a pokud je potřeba, potlučte na stejnou tloušťku. Osolte a opepřete dle chuti.

Pro obalování řízků si připravte tři stanice. Na prvním talíři nasypeme mouku, ve druhé míse rozmíchejte vejce s mlékem a na třetím talíři rozprostřete strouhanku.

Postupně obalujte řízky, nejprve je ponořte do mouky, aby byly zcela pokryté, poté je ponořte do směsi vajec a mléka a nakonec je obalte ve strouhance.

Řízky v troubě

Přeneste obalené řízky na připravený plech a lehce je postříkejte olejovým sprejem nebo pokapejte olivovým olejem. Pečte řízky v troubě po dobu 15 až 20 minut.

Poté je otočte a pečte dalších 10 až 15 minut, než budou zlatohnědé a křupavé. Jakmile vyjmete řízky z trouby, nechte je krátce odpočinout na papírových utěrkách, aby se vstřebal přebytečný olej.

Podávejte řízky s bramborovým salátem, hranolky nebo s čerstvou zeleninou jako dietnější alternativu klasickému smaženému pokrmu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz