Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/21264/napady-navody_cz/www/wp-content/plugins/ad-inserter/ad-inserter.php on line 4239

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/21264/napady-navody_cz/www/wp-content/plugins/ad-inserter/ad-inserter.php on line 4246

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/21264/napady-navody_cz/www/wp-content/plugins/ad-inserter/ad-inserter.php on line 4253
Jak skladovat čerstvý chléb, aby dlouho vydržel. Zabraňte jeho zplesnivění | Nápady, návod, návody, rady a tipy

Jak skladovat čerstvý chléb, aby dlouho vydržel. Zabraňte jeho zplesnivění

chleba
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Mít doma čerstvý chléb je mnohdy základem snídaně. Zdaleka ne každý má však ráno čas vyrazit do pekárny a tento luxus v podobě čerstvého chleba si pravidelně dopřávat. Proto je šikovné vědět, jak udržet chleba co nejdéle čerstvý a dobrý.

Čerstvý chléb potřebuje správnou péči už při nákupu

Čerstvý chléb by všeobecně neměl být starší čtyř dnů. Už při nákupu je potřeba mu dopřát kvalitní péči. V případě,že kupujete chleba v obchodě, tak ho rozhodně nekrájejte na plátky tak, jako je to v poslední době v obchodních centrech zvykem. Chleba v celku vydrží vždy déle čerstvý.

Rovnou v obchodě se vyvarujte první chyby, a to je zabalení chleba do papírového sáčku. Lepší pro chleba i na ten krátký převoz je zabalení do igelitového sáčku, díky kterému nebude chléb osychat. Při delším skladování v papírovém sáčku by byl rychle tvrdý.

Jak správně skladovat chleba, aby vydržel co nejdéle

Pokud chcete mít dlouho čerstvý chléb, tak je na to opravdu ideální chlebník. Pokud však chlebník nemáte, tak chleba zabalte do čisté bavlněné utěrky a teprve potom chleba i s utěrkou do igelitového sáčku.

Chleba tímto způsobem vydrží velmi dlouho čerstvý a nebude se díky tomu ani rychle kazit. Je tak velmi pravděpodobné, že chléb zkonzumujete dříve, než vůbec dostane šanci zplesnivět. Na plíseň si však dávejte i tak pozor.

Pokud budete mít chleba doma už déle, tak sledujte jeho povrch na ukrojené straně, kde se může často plíseň objevovat jako první. Rozhodně už poté takový chleba nekonzumujte, a to ani po odkrojení plesnivé části.

Chleba můžete mít doma i v mrazáku

Pokud to máte do obchodu opravdu daleko nebo nemáte čas jezdit pravidelněji do obchodu, tak to můžete řešit pomocí mrazáku. Chleba můžete uchovávat v mrazáku klidně měsíc při teplotě pod osmnáct stupňů.

Pro zachování jeho čerstvosti i po rozmrazení musíte dodržet pár zásadních pravidel, a to například zamrazení ihned po nákupu. Čím čerstvější chleba zamrazíte, tak tím lepší ho rozmrazíte.

Pro rozmražení chleba nepoužívejte mikrovlnku. Nejlepší způsob rozmrazení je samovolné v pokojové teplotě. Pokud však trochu spěcháte, tak lepší než mikrovlnka je topinkovač.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz