Domácí kečup z rajčat. Vyrobte si kečup bez konzervantů

kecup z rajcat
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Kečup je oblíbenou rajčatovou omáčkou, která se používá k dochucení jídel po celém světě. I když je kečup běžně dostupný v obchodech, mnoho lidí si rádo připravuje vlastní verzi této omáčky, aby měli domácí kečup bez konzervantů a zbytečných éček. Pokud chcete vědět, jak vyrobit kečup doma, následujte tento jednoduchý návod.

Výroba domácího kečupu

K výrobě domácího kečupu budete potřebovat jako základ 2 kg čerstvých rajčat.

Dále si nachystejte 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 200 ml jablečného octa, 200 g cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku hořčičného prášku (nebo krémové hořčice), 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého koriandru a špetku čerstvého zázvoru.

Kečup – návod

Rajčata nejprve omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

Následně v hrnci smíchejte rajčata, cibuli a česnek a vařte na středním ohni po dobu 15-20 minut, dokud rajčata nezměknou. Poté směs rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru nebo ručního mixéru.

Směs přelijte do hrnce a přidejte ocet, cukr, sůl, papriku, kmín, hořčičný prášek či hořčici, skořici, koriandr a zázvor. Směs důkladně promíchejte.

Vařte směs na středním ohni po dobu 30-40 minut, občas zamíchávejte. Během vaření se kečup bude zhušťovat a chuť se bude vyvíjet.

Omáčku nechte poté vychladnout a přelijte do sterilizovaných sklenic nebo lahviček. V případě potřeby podívejte na článek, jak sterilizovat sklenice.

Domácí kečup bez konzervantů

Nyní je váš domácí kečup bez konzervantů a zbytečných éček hotový. Tato výroba kečupu je poměrně jednoduchá, kdy si chuť domácího kečupu můžete přizpůsobit podle svého vkusu tím, že přidáte více nebo méně koření.

Domácí kečup uchovávejte v chladničce a spotřebujte do několika týdnů.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz