Domácí jablečný mošt. Jak ho správně skladovat, aby dlouho vydržel?

jablečný mošt
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Domácí jablečný mošt je skvělou příležitostí ke zpracování přebytku jablek ze zahrádky. Pokud máte na zahradě větší i menší množství jablečných stromů, tak si neváhejte udělat z jablek tuto pochoutku, kterou ocení jak dospělí, tak i děti.

Čerstvý jablečný mošt je velkou lahodou, ale můžete si ho uchovat i na pozdější čas, pokud ho budete správně skladovat.

Jak dlouho vydrží jablečný mošt?

Domácí jablečný mošt vydrží tak dlouho, jak dobře o něj budete pečovat. Základem skladování je samozřejmě uchovávat jej v lednici, kde by se měla pohybovat teplota skladování potravin do 5 °C. Takto skladovaný mošt může v lednici vydržet klidně i 14 dnů.

Pro skladování si vyberte vhodný obal, nejvíce vhodné jsou uzavíratelné sklenice. Pokud nemáte dostatečné množství sklenic ke skladování, tak můžete využít i použité pet lahve od jiných nápojů, které si předem pořádně vyčistíte.

Při špatném skladování začne mošt kvasit

Při špatném skladování dojde k velice rychlému znehodnocení jablečného moštu. Poznáte to tak, že mošt začne kvasit. Kvašení se dá poznat podle jeho typického zápachu, ale také podle zvětšování objemu v nádobě.

Pokud vám začne kvasit větší množství moštu, tak ho můžete použít k dokvašení na jablečné víno. Do moštu přidáte dostatečné množství cukru a necháte ho vykvasit ve správné nádobě pro kvašení, a to až do jablečného vína.

Jak skladovat jablečný mošt dlouhodobě?

Pokud budete chtít tento lahodný nápoj skladovat dlouhodobě, tak přichází na řadu zavařování. Pro zavařování si ideálně vyberte sklenice, které máte schované například od mléka. Jde o to, aby měla sklenice šroubovací víčko.

Sklenice musí být řádně vyčištěny a vysušeny před tím, než do nich začnete nalévat mošt. Sklenice před zavařováním plňte maximálně do ¾ jejich objemu.

Naplněné a správně zavřené sklenice poté naskládejte do zavařovacího hrnce, kde postačí zavaření na 70 °C po dobu deseti minut. Po zavaření nechte sklenice samovolně vychladnout a uložte je na chladné a temné místo.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz