Kokos v kuchyni: Strouhaný, kokosové mléko, mouka i olej

kokos
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Kokos roste na kokosových palmách v tropech. Může být až 30 centimetrů dlouhý a vážit 2,5 kilogramu. Je vydatným zdrojem energie a používá se nejen v kuchyni, ale také v textilním průmyslu. Víte, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem vodou?

Zásobárna vitamínů a minerálů

Bez kokosu si neumíme představit řadu výborných sladkostí. V potravinářství je tradiční surovinou s bohatým obsahem cenných látek. Pod skořápkou se nachází tvrdá bílá dužina, jež se skládá ze 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody.

Kokos je zdrojem vápníku, vlákniny i nenasycených cukrů. Najdete v něm ovšem i draslík, vitamíny B a C. Zajímavé je, že voda obsažená v kokosu je zcela sterilní a patří mezi nejlepší elektrolyty, které se ve volné přírodě nacházejí.

Kokosový olej v potravinářství i kosmetice

V kuchyni se nejčastěji používá kokos sušený, respektive jeho bílá dužnina. Obvykle se jí zdobí zákusky a dorty. Kokosový olej je vhodný na vaření a smažení, protože je odolný vůči vysokým teplotám.

Vyznačuje se odoláváním proti žluknutí díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin. Je bohatý na antioxidanty, tudíž jeho uplatnění je také v kosmetice při péči o popraskané rty, proti striím, při holení nebo odličování.

Kromě toho jeho zdravotní účinky pomáhají při snižování cholesterolu, podpoře imunity a jako prevence vzniku aterosklerózy.

Rozdíl mezi kokosovou vodu a mlékem

Kokosová voda je v ořechu přítomná už při růstu jako jeho součást.

Naproti tomu kokosové mléko se vyrábí z namleté dužiny, jež je smíchaná s horkou vodou. Díky obsahu kokosového oleje je toto mléko bohaté na tuky, které obsahuje až ve výši 25 %. Vegani jím nahrazují normální kravské mléko, které svou chutí připomíná, lze z něho vyrábět dezerty i sýry.

Mouka z kokosu

Když rozmělníme bílou dužiny kokosového ořechu, získáme mouku. Můžeme ji použít na pečení pro ty, kteří nesnášejí lepek.

Tato mouka má nízký glykemický index, je bohatá na bílkoviny, tuky i vlákninu. V kuchyni moderního člověka má proto své místo.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz