Vaření při dietě. Jak upravit maso zdravým způsobem

vaření při dietě
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vaření při dietě není zrovna nic lehkého. Pokud normálně dáte maso na pánev a děláte ho na velké vrstvě tuku, tak bude asi chutné, ale rozhodně ne zdravé a dietní. Při dietní úpravě masa by se měl každý co nejvíce vyhnout hlavně smažení. I tak si ale nezoufejte, o grilované maso se nepřipravíte.

Vaření při dietě není jen o mase

Vaření při dietě není jen o tom, že zdravě připravíte maso. Pokud chcete svoji váhu zredukovat, tak musíte tělu dopřávat i jiné suroviny než jenom maso. Zdravě připravené maso můžete kombinovat s vařenými bramborami, kaší, rýží nebo fazolkami.

Do zdravého jídelníčku také nepatří jen zdravě připravené maso, ale i zelenina a ovoce. Pro příklad jeden takový zdravý oběd by se mohl skládat ze 120 g grilovaného kuřecího masa, 150 g vařených brambor a 100 g zelených fazolek.

Vaření při dietě by nemělo být časově náročné

Existuje celkem 5 způsobů, jak upravovat zdravě maso. Vaření při dietě nesmí být moc časově náročné, aby nás to neodradilo. Proto, když už si budete zdravě upravovat maso, tak si ho připravte rovnou na více dní předem.

Zdravě můžete upravit jakýkoliv druh masa, ale ne pro všechny je vhodný každý způsob takové úpravy. Dieta však není žádné utrpení, pojďme se tedy nyní podívat na vhodné úpravy masa.

Jak zdravě upravit maso?

Připravili jsme si pro vás pět jednoduchých tipů, jak zdravě upravit maso.

Vaření masa v páře

Na první místo rozhodně patří úprava masa vařením v páře, při kterém si maso ponechá veškeré minerály a výbornou chuť. Pro tento způsob je nejlepší kuřecí maso a ryby.

Pečení masa

Pečení masa patří mezi zdravý způsob přípravy masa, pokud si vyberete k pečení pěkné libové maso a nebudete k němu přidávat žádný tuk. Ideální je, pokud při pečení použijete pečící papír, aby se maso nepřipalovalo.

Dušení masa

Dušení masa je opravdu jednoduché a zvládne ho každý, k masu stačí přilít jen trochu vody a nepřidávat žádný tuk. K dušení se hodí například vepřové, hovězí, ale i jehněčí maso.

Vaření masa

Nejběžnějším způsobem, jak připravit zdravě maso, je i příprava vařením. Maso stačí chvilku před vařením trochu nasolit a potom ponořit do vody, kde maso uvaříte. Budete mít dokonale zdravě připravené maso a ještě skvělý domácí vývar, ze kterého můžete udělat polévku.

Grilování masa bez tuku

Zdravé grilování masa by mělo probíhat bez přidaného tuku a tuk z masa by neměl odkapávat do ohně. Proto je lepší použít elektrický gril, na kterém můžete maso zdravě grilovat na pečícím papíru bez jakéhokoliv přidaného tuku.

Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob vaření při dietě, tak rozhodně nezapomínejte na správné dávkování a vážení masa. I zdravě připravené maso nebo jiné suroviny se nemají konzumovat ve velkém množství najednou.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz