Domácí sušené maso. Jak si doma vyrobit tuto delikatesu

sušené maso
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Máte rádi sušené maso? Pokud dodržíte přesný postup, jak maso usušit, tak můžete tuto delikatesu, která oslní nejednu návštěvu, připravit i v domácích podmínkách. Ve výsledku jde vždy hlavně o správnou konzistenci sušeného masa, které by se mělo rozpadat na jazyku.

Jak na sušené maso?

Sušené maso je nejjednodušší připravovat v celku ve sterilním obinadle. Některé postupy mohou uvádět sušení jednotlivých plátků na špejli, ale to je více prostorově náročná metoda. Navíc potom potřebujete dokonale čistou místnost, kde není prach, který bude na pokrájené maso dosedat. Proto je sušení masa v celku vždy lepším a sterilnějším způsobem.

Na sušené maso budete tedy potřebovat hovězí nebo vepřové maso. Ideální je k sušení kotleta, která neobsahuje tučná místa. Dále budete potřebovat sůl, uzavíratelnou nádobu, koření k obalení masa, sterilní obinadlo a provázek k pověšení masa.

Sušené maso musíte pořádně omýt a očistit

Maso musíte před sušením dokonale odblanit, usušené blány nejsou totiž vůbec dobré a ani na mase nevypadají lákavě. Do připravené nádoby nasypete asi 1 cm soli po celém jejím dně.

Kus masa, který máte připravený, celý dokonale obalíte v soli a položíte do připravené nádoby. Se solí nešetřete, nemusíte se bát, že by bylo maso nakonec přesolené.

Maso v uzavřené nádobě zasypané solí dáte na 3 dny do lednice. Každý den nádobu otevřete a odlijete z ní vodu, kterou maso díky soli pouští. Po třech dnech maso vyjmete z nádoby a opláchnete. Potom ho ponoříte do vlažné vody, aby z něj voda vytáhla co nejvíce soli.

Jak dlouho sušit maso?

Teď už zbývá jen maso zabalit do koření a správně vysušit. Koření si můžete zvolit dle vlastních chutí. Připravené koření si smícháte se sójovou omáčkou.

Kombinace sójové omáčky a koření udělá pěknou pastu, kterou maso celé dokonale potřete. Maso potírejte tak, aby nebylo pod nánosem pasty vůbec vidět.

Maso zatřené kořeněnou pastou poté zabalíte do sterilního obinadla maximálně ve dvou vrstvách. Pak stačí už jen maso pověsit a čekat, než se vysuší. Ideální teplota pro sušení je mezi 15 – 18 °C při vlhkosti mezi 65 – 75 %. Při těchto podmínkách bude doba sušení okolo 10 dnů.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz