Guláš z pomalého hrnce: Vyzkoušejte vepřový nebo hovězí guláš

guláš z pomalého hrnce
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Víte, jak chutná guláš z pomalého hrnce? Prostě skvěle. Díky pomalému vaření dosáhnete dokonalého rozložení chutí už při samotném vaření. Tak, jak asi každý ví, guláš chutná nejlépe až druhý den, kdy se v něm uvolní všechny ingredience.

Díky pomalému vaření však k rozložení všech ingrediencí a uvolnění chutí do guláše dojde hned při samotném vaření. Guláš z pomalého hrnce tak bude výborný již hned po uvaření.

Hovězí či vepřový guláš z pomalého hrnce

Přichystat guláš z pomalého hrnce má velkou výhodu v tom, že stačí všechny suroviny do hrnce naházet hned na začátku a za 12 hodin si přijít již pro hotové jídlo. Během vaření se o guláš nemusíte vůbec starat.

Na přípravu guláše z pomalého hrnce budete potřebovat 1 kg vepřového nebo hovězího masa, 5 velkých cibulí, 2 paličky česneku, sůl, pepř, kmín, olej nebo sádlo, hladkou mouku, majoránku, gulášové koření, sladkou papriku a bujón dle chuti.

Recept na guláš v pomalém hrnci

Jako první krok při přípravě guláše z pomalého hrnce je naporcování masa na stejné kousky. Tyto kousky na sádle nebo oleji a přidaném kmínu orestujete na pánvičce a chvilku podusíte. Dělá se to proto, aby se maso pěkně zatáhlo. Potom celou směs i s tukem přidáte do pomalého hrnce.

V misce si rozmícháte půl litru vlažné vody s kostkou bujónu a k tomu přidáte nakrájenou cibuli, česnek, sůl a pepř. Celou tuto směs pořádně rozmixujete pomocí tyčového mixéru a přidáte do pomalého hrnce k masu.

V dalším půl litru vody si rozmícháte 2 lžíce hladké mouky a přilijete k masu.

Potom přidáte tolik vody, aby bylo maso kompletně ponořeno pod vodou. Nakonec přidáte ještě 20 g gulášového koření a 2 lžičky sladké červené papriky. Obsah hrnce pořádně promíchejte vařečkou a můžete začít pomalu vařit.

Jak dlouho vařit guláš v pomalém hrnci?

U pomalého vaření platí čím déle, tak tím lépe. Minimální doba vaření guláše v pomalém hrnci by je 6 hodin. Ideální dobou vaření guláše je však 12 hodin. Pokud se rozhodnete vařit méně než 12 hodin, tak o to déle nechte maso na pánvičce.

Jako příloha k takto uvařenému guláši se nejvíce hodí houskový knedlík nebo čerstvý chléb. Nezapomínejte při servírování nachystat i čerstvě nakrájenou cibuli.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz