Vaření v pomalém hrnci. Pomalý hrnec se hodí pro tažený vývar, maso či žebra

pomaly hrnec
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pomalý hrnec je novinkou posledních let, kdy se objevil na pultech obchodů. Spousta lidí doposud pořádně neví, o co jde, a vaření v pomalém hrnci se teprve pomalu dostává do širšího podvědomí lidí. Princip je však jednoduchý, pomalý hrnec vaří jídlo při nízké teplotě dlouhou dobu.

V pomalém hrnci můžete například připravovat guláš při teplotě 80 °C po dobu 8 – 12 hodin. Dosáhnete díky tomu dokonale měkkého masa, které zůstane šťavnaté. Při této teplotě se mnohem lépe rozloží všechny chutě vařeného jídla a nehrozí připalování, tak jako je tomu u klasického vaření.

Dlouho tažený vývar v pomalém hrnci

Pomalý hrnec je ideálním pomocníkem při vaření vývaru, kdy ho můžete vařit několik hodin při mírném probublávání. Dlouho tažený vývar v pomalém hrnci nepotřebuje tak často dolévat vodu, protože neprochází velkým varem a voda se z něj tolik nevypařuje.

Při vaření budete postupovat jako u klasického vaření vývaru v hrnci. Do vody přidáte oblíbenou zeleninu a kosti, ze kterých budete vývar připravovat. Nastavíte si na ovládacím panelu pomalého hrnce čas, po který chcete, aby se vývar vařil, a můžete začít.

Pomalý hrnec skvěle připraví i různé druhy masa

Existují přímo speciální kuchařky a recepty pro pomalý hrnec. Můžete si v něm připravit skvěle propečená žebra, která se budou díky dlouhému pomalému vaření rozpadat pod prsty. Maso bude dokonale udělané a měkké.

Pomalý hrnec je také výborný pro přípravu jakéhokoliv dušeného jídla, o které se nemusíte starat. Jednoduše do pomalého hrnce naházíte všechny suroviny například na čínu a během vaření s jídlem nemusíte ani míchat.

Vepřová žebra v pomalém hrnci

Zvlášť oblíbená jsou vepřová lepkavá žebra na sladko z pomalého hrnce.

V pomalém hrnci smícháte mletou papriku, chilli, pepř, javorový sirup, česnek, sůl, ocet a jablko. Přidáte nakrájená žebra a v celé směsi je obalíte. Pomalý hrnec zapnete na nejvyšší výkon a budete je 4 hodiny vařit.

Po 4 hodinách žebra vyndejte a dejte je do předehřáté trouby pro udržení teploty. Omáčku z pomalého hrnce přelijte do hrnce, kde ji přivedete k varu. Nechte vychladnout a žebra omáčkou potřete při servírovaní na talíř.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz