Plánujete připravit vývar z pomalého hrnce? Díky tomuto zařízení, které se stává čím dál tím populárnější, opravdu stačí vše naházet do jednoho hrnce a zapnout ho na požadovanou dobu. O nic se pak nestaráte a přijdete k hotové polévce.
Díky pomalému vaření se nemusíte s polévkou míchat a dokážete udělat pomalu tažený silný vývar, který zajisté ocení celá vaše rodina. Vaření v pomalém hrnci vám tak ušetří čas a usnadní život v kuchyni.
Vývar z pomalého hrnce
Na vývar z pomalého hrnce budete potřebovat:
- Kosti (hovězí, kuřecí nebo vepřové)
- Sůl
- Pepř
- Cibuli
- Česnek
- Bobkový list
- Celý pepř
- Mrkev
- Celer
- Petržel
- Vodu
Vývar připravíte metodou jídla z jednoho hrnce, tedy vše tam naházíte a zalijete vodou. S kořenovou zeleninou to však nepřehánějte, protože by mohla vývar jen zbytečně osladit. Na 2 litry vývaru počítejte s jednou mrkví.
Jak připravit vývar z pomalého hrnce?
Kořenovou zeleninu si na vývar musíte pořádně očistit a nejlépe oškrábat. Můžete ji přepůlit, ale jinak ji nechat v celku. Cibuli oloupete a necháte v kuse, stejně jako stroužky česneku.
Vždy si musíte upravit poměr zeleniny k množství vody. Na 2 litry vývaru bohatě stačí jedna mrkev, jedna petržel a celer. Přidáte lžičku soli, pepře a celého pepře. Potom přidáte jednu střední cibuli a 5 stroužků česneku. Na dva litry vývaru přidejte 2 bobkové listy.
Doba vaření v pomalém hrnci
Minimální doba vaření pro vývar je 6 hodin. Pokud však máte čas, ta ho klidně můžete vařit 12 a více hodin. Čím déle budete vývar vyvařovat, tak tím bude vývar silnější a chutnější.
Jakmile bude vývar hotový, tak do něj můžete přidat nudle a vyvařenou zeleninu z polévky, kterou pokrájíte na malé kostičky. Pokud bylo na kostech nějaké maso, tak ho můžete obrat a do vývaru také přidat, záleží jen na vaší chuti.
Jestli máte rádi úplně čistý vývar, tak ho můžete scedit přes plátno, které zachytí veškeré vyvařené nečistoty.