Španělská bramborová tortilla je rychlou a chutnou večeří. Navíc k její přípravě nepotřebujete mít ani žádné velké zkušenosti, zvládne to prakticky každý. Připravenou ji můžete mít už zhruba během 15 minut a uvidíte i to, že vás pěkně zasytí. Jak tedy udělat tuto bramborovou tortillu?
Španělská bramborová tortilla
Španělská tortilla alias tortilla de patatas by se neměla zaměňovat s mexickou tortillou, což je úplně jiné jídlo z mouky. Bramborová tortilla není ani klasický bramborák.
Na španělskou bramborovou tortillu si připravte 300 gramů kvalitních brambor, 1 velkou cibuli, 4 vejce, 120 gramů šunky v celku nebo klobásu chorizo, sůl, pepř, česnek a další bylinky dle chuti.
Bramborová tortilla nabízí i další možnosti experimentování s chutí. Můžete do ní přidat ještě sladkou papriku, pažitku nebo artyčoky.
Jak udělat bramborovou tortillu?
Jako první si na vyšší pánvičce rozehřejete olej, na který potom dáte nadrobno pokrájenou cibuli a vzápětí také přidáte brambory, které nakrájíte na tvar menších hranolek.
Pak přidáte sůl a pepř a začnete restovat.
Vedle v misce si rozšleháte 4 vajíčka, do kterých přidáte trochu soli, pepře a nakrájenou šunku či chorizo. Znovu promícháte a přidáte zvolené bylinky s česnekem, které vaši tortillu krásně provoní.
Rozmíchanou směs pak pomalu přilijete na pánvičku, kde máte orestovanou cibuli a brambory. Zvolna budete tortillu smažit a po čase se ji pokusíte otočit, aby se udělala pěkně z obou stran.
S čím tortillu podávat?
Španělský tortilla je sama o sobě natolik sytá, že většinou k ní není potřeba přidávat ještě nějakou přílohu. Pokud ale na příloze trváte, tak nejlepší je k ní čerstvě upečený domácí chléb. Omeleta v kombinaci s čerstvým pečivem dokáže potěšit každého strávníka.
Bramborovou tortillu je potřeba servírovat vždy čerstvou. Tortilla z brambor a vajíček se těžko ohřívá, proto je ideální ji rovnou z pánve servírovat na talířek a co nejrychleji ji také sníst, aby nevychladla a nezačala osychat.