Svět zdravé výživy opět o něco zezelenal. Po zeleném ječmeni přichází nový produkt, který se těší stále větší oblibě. Na řadu se tak dostává zelená káva, která slibuje přímo zázračné účinky na lidské tělo a na hubnutí ani nemluvě. Zda je zelená káva hitem oprávněně zjistíte spolu s námi v následujících řádcích.
Proč právě zelená káva?
Po přečtení názvu článku vám možná netekly sliny po bradě, ale to je v pořádku. V lidské mysli je toto slovní spojení stále nové, takže nevytváří klasické spojení. Spíše si umíte představit zelený čaj jako zelenou kávu.
Zde však nejde ani tak o barvu, která by vás po zalití tohoto přírodního života budiče překvapila v šálku. Zelená káva získala své pojmenování kvůli způsobu nebo respektive stadiu, ve kterém ji získáváme.
Výroba zelené kávy
Není to nic složitého. Klasický kávovník je krom, díky kterého můžeme vyrobit zelenou kávu. Jeho bobule se po sklizni suší dny, týdny, ale i měsíce. Doba závisí na potřeby. Z precizní sušených bobulí se následně vybírá zelená káva. Pokud zrnka zelené kávy projdou procesem pražení, vznikne tradiční káva černé barvy a neodolatelné vůně, přesně taková jakou jste zvyklí pít možná každé ráno.
Rozdíl mezi zelenou a černou kávou
Hlavní odlišností je tedy proces výroby. Stále jde o jeden a tentýž kávovník a tytéž bobule, ze kterých se vyrábí i černá káva. V podstatě jsou zrnka té zelené zkráceno jen o pražení. Avšak tento komplikovaný chemický rituál dodává klasické kávě výslednou chuť a aroma. Zde však narazíme na rozdíly ve složení (většinou neobsahuje kofein), biologické hodnotě a bouřlivě diskutované tématu, zda je zdravější než černá.
Je zelená káva zdravější nebo ne?
Jelikož vysoké teploty obírají zrna o živiny, můžeme potvrdit, že bobule zelené kávy jsou o něco zdravější. Navíc obsahují látky, které běžná káva v takovém množství neobsahuje. Jedná se o antioxidanty, které hrají klíčovou roli v ochraně proti škodlivými vlivy. Možná jste ani netušili, že kvalitní zelená káva jejich obsahuje několikanásobně více než čerstvé ovoce či zelenina.
Důležitou součástí jsou kyseliny chlorogenové, ovlivňující metabolismus glukózy, které pomáhají regulovat glykemii v lidském organismu. Prostřednictvím ní tělo zpomaluje vstřebávání cukrů, tím pádem je prevencí proti cukrovce druhého typu. A právě zde můžeme najít i ten vyhlášený zázračný účinek zelené kávy na snižování hmotnosti.
Detoxikace se zelenou kávou
Než na váze, postřehnete účinek zelené kávy právě při očistě organismu. Škodlivé látky spolehlivě vyplavuje z těla ven a tak ji můžete bez obav zakomponovat do detoxikačních kůr.
Ve velkém se zelená káva a antioxidanty v ní obsažené starají nejen o zdraví, ale i o zpomalení stárnutí. Zbaví naše tělo toxinů a vyhladí vrásky zároveň. Ještě k tomu přidáme samozřejmý vliv kofeinu na únavu a možná vám s tímto vědomím již nevýrazná aroma či odlišná chuť překážet nebudou. Dokonce dnes je už zelená káva skořicová, kokosová či vanilková.
Kdy a jak zelenou kávu konzumovat?
Když máte chuť. Samozřejmě, nejlepší by bylo dopřát si šálek hned na ráno. Nastartuje organismus na plné obrátky a dodá energii na celé dopoledne. Zalijte ji vařící vodou a počkejte 15 minut. Nejlepší je pít nebo užít tabletku zelené kávy půlhodinku před jídlem.
Právě tolik času potrvá již zmíněným kyselinám chlorogenová vytvořit v našem těle zdravou rovnováhu pro následující správné vstřebávání glukózy. Pokud potřebujete přisladit chuť zelené kávy místo cukru použijte umělé sladidlo nebo med.
Co byste neměli podcenit
Jak se můžete i vy sami přesvědčit, zelená káva má opravdu velké množství zdraví prospěšných účinků. Dávat si však pozor na její konzumaci musí samozřejmě děti, alergici, senioři, lidé s vysokým krevním tlakem či těhotné ženy. Jelikož káva odvodňuje organismus a výrazně napomáhá k detoxikaci, její ctitelé musí dbát i na dostatečný příjem tekutin.