Vlastní pec na pizzu. Jak si ji postavit na zahradě nebo na dvorku

pec na pizzu
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vlastní pec na pizzu se může stát velkou ozdobou, ale také užitečným doplňkem zahradního posezení nebo dvorku. Pec si zvládnete postavit i za pár korun a klidně i rozložitelnou. Není nutné si ji hned stavět napevno.

Pizza patří mezi oblíbený pokrm nejen u dětí. S vlastní pecí si dokážete vyrobit výbornou domácí pizzu za málo peněz a přesně podle vaší chuti. Můžete také snadno experimentovat s nejrůznějšími ingrediencemi.

Co bude všechno potřeba?

Pro stavbu vlastní zahradní pece budete potřebovat kvalitní podklad. Pec na pizzu by se měla stavět v úrovni pasu, tak aby se v ní pizza mohla jednoduše kontrolovat a otáčet. Vyrobíte si tedy podstavec o velikosti 1 x 1 metr. Myslete přitom na dostatečnou pevnost podkladní plochy pece.

Nejlepší materiál pro stavbu pece na pizzu jsou šamotové cihly. Šamotky se používají i pro zdění vnitřních prostorů krbu. A to hlavně pro jejich velice dobré teplovodní vlastnosti. Šamotová cihla vydrží po dostatečném nahřátí dlouho vyhřátá. Dobře tedy akumuluje a drží teplo. Pokud nemůžete sehnat šamotové cihly, tak určitě můžete použít i klasické.

Dále budete potřebovat kousek žulového kamene. Ideálně takovou velikost, aby se na něj v pohodě vlezla celá pizza. Pokud máte v plánu dělat pizzu o velkém průměru, tak určitě vybírejte co největší plochu kamene.

Budete potřebovat také železné profily na stříšku, a také materiál pro výrobu lopaty na pizzu.

Stavba pece na pizzu

Na podklad si vyskládáte cihly po celé ploše. Další řádky budete už pokládat jen po obvodu. V přední části si necháte místo v jedné polovině. Takto vyskládejte stěny do výšky 50 cm.

Na vyskládaný obvod položíte železné profily, přes které položíte vrchní vrstvu cihel, které budou tvořit stříšku pece. Zahradní pec by měla mít v jedné polovině kámen a v druhé polovině topeniště.

Příprava pizzy v domácí peci

Ideální teplota pro pečení je okolo 300 °C. Před pečením si pec na pizzu rozehřejte. Pokud máte dostatek času, tak je dobré začít zatápět tvrdým dřevem zhruba 3 hodiny před plánovaným pečením.

Pizzu následně v průběhu pečení kontrolujte a otáčejte.

Pec můžete využívat také pro pečení výborného domácího chleba.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz