Vlastní pec na pizzu. Jak si ji postavit na zahradě nebo na dvorku

pec na pizzu
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vlastní pec na pizzu se může stát velkou ozdobou, ale také užitečným doplňkem zahradního posezení nebo dvorku. Pec si zvládnete postavit i za pár korun a klidně i rozložitelnou. Není nutné si ji hned stavět napevno.

Pizza patří mezi oblíbený pokrm nejen u dětí. S vlastní pecí si dokážete vyrobit výbornou domácí pizzu za málo peněz a přesně podle vaší chuti. Můžete také snadno experimentovat s nejrůznějšími ingrediencemi.

Co bude všechno potřeba?

Pro stavbu vlastní pece budete potřebovat kvalitní podklad. Pec na pizzu by se měla stavět v úrovni pasu, tak aby se v ní pizza mohla jednoduše kontrolovat a otáčet. Vyrobíte si tedy podstavec o velikosti 1 x 1 metr. Myslete přitom na dostatečnou pevnost podkladní plochy pece.

Nejlepší materiál pro stavbu pece na pizzu jsou šamotové cihly. Šamotky se používají i pro zdění vnitřních prostorů krbu. A to hlavně pro jejich velice dobré teplovodní vlastnosti. Šamotová cihla vydrží po dostatečném nahřátí dlouho vyhřátá. Dobře tedy akumuluje a drží teplo. Pokud nemůžete sehnat šamotové cihly, tak určitě můžete použít i klasické.

Dále budete potřebovat kousek žulového kamene. Ideálně takovou velikost, aby se na něj v pohodě vlezla celá pizza. Pokud máte v plánu dělat pizzu o velkém průměru, tak určitě vybírejte co největší plochu kamene.

Budete potřebovat také železné profily na stříšku, a také materiál pro výrobu lopaty na pizzu.

Stavba pece na pizzu

Na podklad si vyskládáte cihly po celé ploše. Další řádky budete už pokládat jen po obvodu. V přední části si necháte místo v jedné polovině. Takto vyskládejte stěny do výšky 50 cm.

Na vyskládaný obvod položíte železné profily, přes které položíte vrchní vrstvu cihel, které budou tvořit stříšku pece. Pec by měla mít v jedné polovině kámen a v druhé polovině topeniště.

Příprava pizzy v domácí peci

Ideální teplota pro pečení je okolo 300 °C. Před pečením si pec na pizzu rozehřejte. Pokud máte dostatek času, tak je dobré začít zatápět tvrdým dřevem zhruba 3 hodiny před plánovaným pečením.

Pizzu následně v průběhu pečení kontrolujte a otáčejte.

Pec můžete využívat také pro pečení výborného domácího chleba.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz