Domácí chléb: Za hodinu ho upečete i v troubě

domaci chleba
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Na domácí chléb nepotřebujete mít doma drahou pekárnu, zvládnete to i v obyčejné troubě. Domácí chleba se může stát velkou pochoutkou pro celou rodinu o víkendech nebo ideálním pomocníkem v případě, že se nemůžete dostat do obchodu. Jeho příprava je velice jednoduchá a zabere jen pár minut.

Suroviny na domácí chleba

Na domácí chleba budete potřebovat jedno balení kvasnic, 0,5 kg hladké mouky, moučkový cukr, 300 ml vody nebo mléka, olej, sůl a kmín. To je vše v případě, že si chcete připravit obyčejný domácí chléb. Pokud si chcete svůj chleba vylepšit, můžete přidat například cibulku.

Na potírání chleba v troubě postačí obyčejná voda, do které můžete přidat trochu oleje. Na jeden chleba si postačí nachystat do hrníčku cca 150 ml vody a 50 ml oleje. Tuto směs řádně promíchejte a připravte si mašlovačku.

Další věcí, kterou je potřeba si při pečení domácího chleba připravit, je dostatečně velký plech vyložený pečícím papírem. Na pečící papír nasypte hladkou mouku, aby se dal chléb ještě na plechu tvarovat.

Postup při založení těsta

Kvasnice si vytáhněte z lednice zhruba půl hodiny dopředu. To stejné platí i pro mléko nebo si nechte odstát 300 ml vody. Pokud máte zhruba pokojovou teplotu, tak do 300 ml vody nebo mléka přidáte kvasnice a lžičku moučkového cukru. Kvasnice ve vodě nebo mléku necháte zhruba 10 minut odstát.

Mezi tím si připravíte základ těsta. Do mísy dáte 0,5 kg hladké mouky, lžíci soli a lžíci kmínu. Po odstátí kvasnic přidáte kvasnice rozmíchané ve vodě nebo mléku do misky.

Těsto řádně uhnětete a necháte hodinu kynout. Misku poté zakryjte pomocí čisté utěrky. Pokud chcete kynutí podpořit, tak můžete misku s těstem dát na teplejší místo.

Postup při pečení

Pokud máte těsto pro domácí chleba již pořádně nakynuté, tak zasypte jeho vrchní vrstvu moukou. Těsto potom překlopíte do připraveného pekáče s pečícím papírem a vymodelujete si tvar krásného bochánku.

Troubu si můžete dopředu předehřát na 200 °C. Chléb vytvarovaný do pravidelného bochánku si před strčením do trouby potřete připravenou vodou s olejem. Takto budete chléb potírat i několikrát v průběhu pečení. Chleba se v troubě peče zhruba jednu hodinu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz