Vaření je pro někoho jen povinností. Pro jiného koníčkem, kterému se rád věnuje každý den. Aby se mu výsledek vždy podařil, měl by mít smaltované nádobí. Proč právě toto a v čem tkví ta výhoda smaltovaného nádobí oproti jiným druhům nádobí? To si povíme v dnešním článku.
V čem v kuchyni vařit?
Základem příprava pokrmů je zdravotní nezávadnost nádobí, s nímž se v kuchyni pracuje. Oproti minulosti mají současné kuchařinky na výběr celou řadu různých druhů hrnců a rendlíků – skleněné, nerezové, teflonové nebo smaltované.
My se budeme podrobněji zabývat právě nádobím ze smaltu, které patří už od poloviny 19. století k tradiční výbavě kuchyně. Původně se smaltovaly jen nádoby na vodu, pekáče, později pak i nádobí na vaření.
Co je to vlastně smalt?
Pod smaltem je třeba si představit povrchovou úpravu kovů, které jsou opatřeny křemičitou taveninou příbuznou sklu a porcelánu.
Smalt vytváří hladký a lesklý povrch, a přestože je křehký, vyznačuje se dlouhou životností – až stovky let.
Ze smaltu se třeba vyrábějí i cedule pro označení domů nebo ulic. V dnešní době se může zdát, že vlivem příchodu nových materiálů už smaltovanému nádobí odzvonilo.
Ale to se stále prodává, protože je o něho zájem. Je to pochopitelné. Smalt se totiž vyznačuje vlastnostmi, které každý kuchař ocení.
Výhody smaltovaného nádobí
Smalt je jako materiál odolný a cenově dostupný. Při výrobě smaltovaného nádobí může být použit zajímavý design na rozdíl od fádního nerezového nádobí. Hodí se proto třeba i do rustikálně laděné kuchyně
Další výhodou smaltovaného nádobí je, že má nízkou hmotnost a dobře vede teplo. Je možné ho použít pro plynové, elektrické i indukční sporáky.
Jak se smaltovaným nádobím zacházet?
Pokud se vám podaří při vaření připálit pokrm, nalijte na připáleninu vodu a nechte ji odmočit. Drhnutí ostrým kartáčem nebo drátěnkou by mohlo smalt poškodit.
Smaltu nesvědčí extrémní teplota. Je možné ho sice dát i do trouby, ale jen maximálně do 175 °C. Nesnáší ani rychlé střídání teplot.