Znáte ten nepříjemný pocit pálení žáhy, kdy se nemůžete pořádně nadechnout a cítíte neúnosné pálení? Tímto problémem trpí asi desetina obyvatelstva. Někdo si za pravidelné pálení žáhy může sám, a to díky stravovacím návykům, ale někomu se to může stávat i bez ohledu na stravu.
Příčiny pálení žáhy
Pálení žáhy většinou vyvolává strava. Nejčastěji za tímto problémem stojí hodně mastná nebo pálivá jídla.
Typickým příkladem potraviny, po které vás může pálit žáha, je česnek. Tato surovina je v jídelníčku velice užitečná, ale nic se nemá přehánět. Pokud to v jídle s česnekem přeženete, tak může nastat velice nepříjemné pálení.
Problém můžete mít i po větší konzumaci alkoholu, kdy vás může pálit žáha během dalšího dne. Po alkoholu většinou tento problém přetrvává delší dobu.
Co ještě vyvolává pálení žáhy?
Jsou to většinou těžko stravitelné potraviny, mezi které patří hlavně luštěniny, cibule, zelí, vejce a čerstvý chleba. Dále za tímto problémem může stát maso, tatarská omáčka nebo majonéza.
Velkým problémem jsou také hodně kořeněná jídla, se kterými má tělo problém se vypořádat. S problémy se mohou potýkat i lidé, kteří užívají některé léky, po kterých se může tento problém se žáhou objevovat. Pozor si dávejte i na častou konzumaci koly.
Jak se zbavit pálení žáhy?
Pokud si zajdete do lékárny, tak si můžete koupit několik léků, které pomáhají na pálení žáhy. Jestli nechcete užívat léky, tak si můžete pomoci jedlou sodou, kterou má většinou každá hospodyně doma.
Stačí si na špičku lžičky nabrat kousek jedlé sody, kterou polknete a rychle zapijete vodou. Úleva přichází téměř okamžitě. Se sodou to ale nepřehánějte, opravdu většinou postačí jen minimální množství na špičku lžičky. Při konzumaci jedlé sody očekávejte slanější chuť.
U někoho však může stačit i obyčejná voda. Vyzkoušejte vypít naráz třeba půl litru studené vody, díky které se můžete nepříjemného pálení zbavit.