Jestliže se chystáte hubnout, pak je jednou z možností nízkosacharidová dieta, která vám pomůže zhubnout nadbytečné kilogramy. Nízkosacharidová dieta dokáže být velmi efektivní, ale má i své stinné stránky. Dokážete si odříct veškeré pečivo, ovoce i sladkostí?
Jak funguje nízkosacharidová dieta?
Dieta s minimálním příjmem sacharidů obvykle doporučuje ke konzumaci vejce, mléko, maso a trochu zeleniny, aby mělo tělo také přísun vlákniny. Jedná se převážně o živočišné produkty, jež jsou při této dietě povoleny. Naopak se z jídelníčku vylučují pečivo, ovoce, obiloviny, brambory.
Nízkosacharidová dieta pomáhá rychle hubnout kilogramy, které máte navíc, a také vyrovnává hladinu glukózy v krvi.
Polysacharidy jsou v lidském organismu nutné pro štěpení glukózy, jež je důležitým energetickým zdrojem. Když sacharidy chybějí, tělo začne štěpit glykogen v játrech a svalech, čímž dochází k redukci hmotnosti. Vzniká proces, jemuž se říká ketóza. Vedlejším produktem jsou toxické látky a bohužel také ukládání kyseliny močové v kloubech.
Co je povolené jíst?
Při této dietě máte na výběr celkem bohatý jídelníček, který bude sestávat z listové i kořenové zeleniny, nesolených a nepražených ořechů nebo mandlí, různých semínek, oliv. Výborné je také avokádo. To je sice ovoce, ale hodně tučné, tudíž povolené.
Z mléčných produktů můžete vybírat acidofilní mléko, kefír, bílý jogurt, tvaroh, tvrdé sýry s obsahem tuku do 30 %. A chybět by pochopitelně nemělo maso – drůbeží, králičí nebo hovězí.
Určitě byste však neměli konzumovat cereálie, cukr, med, alkohol, těstoviny, rýži nebo slazené nápoje. Pokrmy si můžete připravovat sami, nebo využít nabídku již hotových jídel.
Co na to lékaři?
Vyšší obsah živočišných tuků ve stravě u nízkosacharidové diety zvyšuje možnost vzniku infarktu až o šedesát procent a přispívá k onemocnění tlustého střeva nebo slinivky. Poškodit se mohou také ledviny.
Z krátkodobého hlediska může být tato dieta pro tělo prospěšná, avšak pro dlouhodobé používání není vhodná, protože s sebou nese spoustu rizik. Na to by měl pamatovat každý, kdo se rozhodne dietu držet.