Mražení pečiva. Jak zmrazit pečivo, aby bylo pořád chutné a křupavé

pecivo
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Mražení pečiva je potřebné pro všechny, co nemají přístup do obchodu nebo pekárny každý den. Pokud například bydlíte na vesnici, tak je zmrazení pečiva jedinou cestou, jak se o víkendu k pečivu dostat. Zmrazení však nemusí nutně kazit kvalitu pečiva, ale musí se to udělat správně.

Jak zmrazit pečivo?

Naprostým základem správného mražení pečiva je zamrazit co nejčerstvější pečivo.

Chybou mnoha lidí totiž je, že nakoupí pečivo, které nechá dva až tři dny na stole, a když pečivo ztrácí svoji křupavost a kvalitu, tak ho hodí do mrazáku. Nikdy už z toho po rozmražení nebude pečivo, které bude tak dobré jako při jeho koupi.

Pečivo vždy musíte mrazit v ochranném obalu. To znamená, že chleba nebo jiné pečivo je dobré před strčením do mrazáku zabalit do mikrotenového sáčku.

Pokud si chcete například s bochníkem chleba ušetřit práci a nemuset pak rozmrazovat velký chleba, tak si ještě před dáním chleba do mrazničky nařežte chleba na krajíce. Potom můžete jen vytahovat zmrzlé krajíce a nemusíte zbytečně rozmrazovat vše.

Podívejte i na to, jak skladovat chleba, aby dlouho vydržel.

Mražené pečivo a jeho rozmrazování

Pokud dojde k mražení pečiva, tak je velmi důležité si také pohlídat správné rozmrazování. Nejlepším postupem, jak správně rozmrazit mražené pečivo, je nechat ho rozmrznout pomalu při pokojové teplotě.

Naopak nejhorší možný způsob, jak rozmrazovat pečivo, je mikrovlnná trouba. Pokud se rozhodnete rozmrazit mražené pečivo v mikrovlnné troubě, tak z toho budete mít ve většině případů jen rozměklou žvýkačku.

Jestliže potřebujete pečivo rozmrazit rychle, tak použijte předehřátou troubu nebo topinkovač.

Pečivo je potřeba mrazit samostatně

Mražení pečiva nese tu nevýhodu, že pečivo na sebe natahuje rádo okolní pachy.

Pokud tedy máte v mrazáku například rybí maso nebo jiné aromatické potraviny, tak je nejlepší pečivu vyčlenit jeden zvláštní šuplík, kde budete mít pouze pečivo.

Čím kvalitnější sáček použijete, tak tím více bude pečivo chráněné před vlhkostí a okolním pachem. Mražené pečivo udržujte v mrazničce maximálně 4 měsíce.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz