Kurkuma a zlaté mléko: Jak to jde spolu dohromady?

kurkuma
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Mezi vším kořením kraluje kurkuma. Indický šafrán nabízí řadu pozitivních účinků na organismus, což je ostatně i důvodem, proč zařadit kurkumu do svého jídelníčku co nejčastěji. Už jste někdy například slyšeli o zlatém mléce?

Co je kurkuma?

Kurkuma je vlastně rozemletý sušený oddenek kurkumovníku dlouhého, který má domovinu v jižní Asii – Indii. Pěstuje se ale také na Srí Lance, v Peru, Jamajce, Číně nebo Indonésii.

Odtud to pak už byla krátká cesta do tamních kuchyní. Kdo by neznal koření kari, kterému dává kurkuma jeho typickou barvu?

Účinky kurkumy na organismus

Kurkuma je bohatá na vápník, hořčík, zinek, železo, měď, bílkoviny, vlákniny, niacin a vitamíny C, K, E. Je to taková lékárna v jednom. Podporuje imunitní systém, pomáhá snižovat nezdravý cholesterol v krvi a inzulínovou rezistenci. Pomáhá i léčit rány a je to výborný antioxidant.

Protože se jedná hlavně o koření, má také posilující účinky na trávicí systém a chrání žaludek i tenké střevo před vznikem zánětu.

Z výčtu pozitivních účinků kurkumy je zřejmé, že by v jídelníčku opravdu chybět neměla. Lze ji použít do masových marinád, do polévek, rýže i na pečené brambory.

Jak připravit zlaté mléko?

Z kurkumy se připravuje i zlaté mléko. Jedná se o nápoj připravený z rostlinného mléka (kokosového, sójového, mandlového) i z mléka kravského a koření kurkumy, chilli, kardamomu a zázvoru.

Pije se obvykle teplé a spíše ve večerních hodinách, protože pomáhá navodit uklidňující atmosféru a ukolébat ke spánku. Udává se, že přidáním čerstvě mletého pepře se zesílí účinek kurkumy až několikanásobně. K oslazení nápoje je možné použít datlový sirup.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz