Pampeliškový sirup si můžete vyrobit v jarních i letních měsících, kdy se vám na zahradě začínají rozšiřovat vyzrálé pampelišky. Návod, jak vyrobit sirup z pampelišek, není složitý k realizaci. Nepotřebujete k tomu ani žádné speciální vybavení. Jak na to?
TIP: Pro dobrý pampeliškový sirup vždy raději sbírejte pampelišky dál od silnice a frekventovaných cest. Ideální jsou pampelišky z vlastní zahrádky, které budou čisté.
Sirup z pampelišek
Na pampeliškový sirup budete potřebovat 500 g květů pampelišek, 2,5 litru vody, 120 g cukru krupice, 250 ml citronové šťávy a 250 ml pomerančové šťávy.
Květy pampelišky se snažte vybírat opravdu důkladně. V pampeliškách můžete často najít malé broučky, které je potřeba před zpracováním květů z pampelišek odstranit.
Jak vyrobit pampeliškový sirup?
Pampeliškový sirup vyrobíte rychle a jednoduše. Očištěné okvětní lístky zalijte vodou a nechte je povařit na mírném ohni přikryté pokličkou zhruba hodinu. Toto je ideální udělat večer a nechat květy pampelišek potom přes noc v nálevu odstát v chladu.
Potom si nálev další den ráno přecedíte a opravdu důkladně vymačkáte květy pampelišek. Do vymačkaného nálevu přidáte cukr a znovu zahřejete na mírném ohni tak, aby se cukr dokonale rozpustil.
Poté přidáte pomerančovou a citronovou šťávu. Vše ještě jednou pořádně promícháte, odstavíte z ohně a necháte vychladnout.
Sirup můžete uchovávat mimo lednici
Sirup není potřeba uchovávat v chladu, jen ho musíte chránit před sluncem a vysokou teplotou. Sirup můžete dávkovat tak jako ostatní sirupy podle toho, jak moc máte rádi sladké pití.
A proč vlastně dělat sirup z pampelišek? Pampeliška je zdrojem vitamínů A, B, C a E. Je také zdrojem betakarotenu, křemíku, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek. Proto je konzumace výrobků z pampelišek velmi zdravá.
Pro správné uchování vitamínů a ostatních minerálních látek je velmi důležité sirup neuvádět do varu. Vždy vše jen zahřívejte na mírném ohni. Při případné alergii na pampelišky se může u někoho objevovat vyrážka.