Zavařit meruňky je jednoduchá věc, do které můžete klidně zapojit celou rodinu. Na zavařování meruněk nepotřebujete žádné speciální suroviny. Plně vám k tomu postačí sklenice, voda, cukr a zavařovací hrnec. Správně zavařené meruňky vydrží klidně i několik let, pokud je budete i vhodně skladovat. A jak to tedy udělat? Podívejte na náš návod krok za krokem.
Zavařování meruněk
Zcela zásadní je zavařovat meruňky do naprosto čistých sklenic a víček. Tento bod určitě nepodceňujte, protože jinak mohou být vaše zavařeniny snadno znehodnocené.
Meruňky stejně jako třeba hrušky jsou totiž opravdu hodně háklivé na pozdější kvašení, které navíc podporuje i přidávaný cukr při zavařování
Proto je opravdu důležité meruňky správně očistit od kousků pecek a jiných nečistot. Stejně tak je důležité pořádně a důkladně očistit sklenice a těsnění víček.
Pokud používáte již použité sklenice z předchozího zavařování, tak by očista měla být o to důkladnější. Podívejte proto raději ještě na náš článek o sterilizaci sklenic před zavařováním.
Jak zavařit meruňky?
Meruňky je potřeba omýt a rozpůlit, vyndat pecku a všechny její části. Pak si do nachystaných sklenic dát cca 4 polévkové lžíce cukru a rozpůlené meruňky tak, aby nakrojená část vždy směřovala směrem dolů.
Jakmile se dostanete k vrchnímu okraji, tak meruňky zalijete převařenou ještě teplou vodou a zavřete víčkem. Sklenice pak rovnou dáte do zavařovacího hrnce a vodu ohřejte na 85 stupňů. Takto budete meruňky zavařovat hodinu.
Zavařené meruňky
Po zavaření je potřeba sklenice rychle vyskládat na připravenou utěrku víčkem dolů. Takto naskládané sklenice necháte vychladnout a po vychladnutí je budete jednu po druhé otáčet.
Pokud u některé z nich zaznamenáte zvuk nasávání vzduchu, tak je rovnou otevřete a rychle spotřebujte. Takové meruňky jsou totiž špatně zavařené a během pár dnů vám začnou kvasit a opravdu hodně zapáchat. Zavařené meruňky se perfektně hodí jako příloha ke každému jídlu.
Po spotřebování zavařených meruněk není potřeba nálev vyhazovat. Máte totiž připravenou úžasnou meruňkovou limonádu, kterou stačí jen vychladit a užít si znovu lahodnou chuť vaší zavařeniny.