Vařené brambory ve slupce se vaří ve většině případů hlavně na výrobu bramborového salátu. Každý asi zná tu otřesnou práci, když se snaží oloupat vařené brambory a téměř vše mu ulpí na rukou. Máme pro vás ovšem návod, kterým si loupání vařených brambor výrazně ulehčíte.
Pokud budete znát správný postup, tak pomocí jednoduchého triku oloupete zhruba kilo vařených brambor i během jedné minuty.
Vařené brambory uvaříte klasickým způsobem
Na vařené brambory k výrobě salátu nebo jiného pokrmu je dobré vždy vybírat větší brambory, které si správně očistíte pod vodou. Pak je ponoříte do osolené vody a přivedete k varu. Jakmile začne voda s bramborami vařit, tak si stopněte 30 minut.
Po 30 minutách už plotnu vypnete a hrnec s bramborami z plotny odstavte. Nezapomínejte při vaření brambor vodu pořádně osolit, protože potom už nikdy brambory správně nedosolíte.
Po uvaření co nejrychleji do studené vody
Jakmile brambory odstavíte po dovaření, tak je pomocí polévkové lžíce vylovte a nařízněte uprostřed po celém obvodu. Potom je rychle ponořte do studené vody, aby brambora dostala co největší teplotní šok, tedy velkou změnu teploty v rychlém čase.
Jakmile nařezané brambory ve vodě vychladnou, tak je vylovte a už jen jednoduše stáhnete prsty každou polovinu brambory ze slupky. Je to opravdu jednoduché a brambora pak navíc zůstane velmi hladká a neporušená.
Brambory si můžete uvařit klidně den předem
Pokud se chystáte začít dělat salát z brambor brzo ráno, tak si můžete brambory uvařit klidně den předem. To znamená, že je ve studené vodě necháte přes noc v lednici. Nikdy si nenechávejte uvařené brambory oloupané jen tak na sucho v lednici.
Oloupaná brambora, která není ve vodě, začne vysychat a už nikdy nebude tak chutná a mazlavá jako při vytažení z vody. Uvařené brambory takto vydrží klidně i dva až tři dny, jen je důležité, aby celá část brambory byla ponořená ve vodě a aby nádoba byla v lednici.