Oloupat česnek může být pro někoho velice náročné a zdlouhavé, a proto to mnohdy člověk raději ani dělat nechce. Oloupat česnek však můžete i jednoduše bez trápení při použití jednoduchého triku. Můžete si tak snadno a bez starostí oloupat i větší množství česneku.
Jak oloupat česnek nejrychleji a bez námahy?
Pro snadné loupání česneku vám pomůže vložit česnek do vody. Trik spočívá v tom, že voda se nasaje do slupek česneku, slupky následně změknou a díky tomu bude loupání česneku mnohem jednodušší.
Před plánovaným zpracováním česneku si tedy naloupejte česnek na stroužky, které ponoříte minimálně na půl hodiny do vody. Čím déle ho tam necháte, tak tím se bude loupat snadněji.
Při následném loupání si vytahujte jeden stroužek po druhém, aby zbytek stroužků byl pořád ponořen ve vodě a nedošlo k opětovnému vyschnutí slupek česneku. Takto nasáklé slupky potom jednoduše sloupnete z česneku dolů.
Oloupat česnek můžete i pomocí nástroje
Pokud chcete být trochu více profesionální, tak si můžete pořídit silikonovou trubičku na loupání česneku. Tento postup je o něco pomalejší, než když se namočí stroužky do vodní lázně.
Česnek si naloupete stejně jako v prvním případě na stroužky a potom už jen stačí česnek oloupat pomocí silikonového loupače česneku. Do silikonové trubičky, která má uvnitř výstupky, strčíte stroužek a budete s ním kroužit po stole.
Jak uchovat oloupaný česnek?
Pokud vaříte, tak si vždy napočítejte přesný počet stroužků, které budete potřebovat, protože po oloupání začne stroužek česneku rychle vysychat. Pokud se stane, že vám náhodou zůstane oloupaný česnek navíc, tak ho můžete uchovat pomocí vakuovacího zařízení nebo alespoň uzavíratelné misky.
Při zpracování česneku si dobře vybírejte nádobí, které s česnekem přijde do styku. Česnek je velice aromatická plodina. Plast dokáže natáhnout vůni česneku, kterou z něj budete jen těžko dostávat. Takovou plastovou misku potom už nemůžete použít například na cukroví nebo jiné potraviny, které lehce naberou okolní pach.
Pokud chcete uchovat po delší dobu například již namletý česnek, tak by se do něj mělo vmíchat cca 20 % soli.