Nakládaný česnek je velmi dobrou alternativou uskladnění česneku. Většinou vám česnek nevydrží od sklizně do sklizně, a tak si ho zkuste jednoduše naložit. Naložený totiž vydrží klidně i dva roky. Pojďme se tedy nyní podívat na to, jak česnek naložit.
Nakládaný česnek
Na nakládaný česnek budete potřebovat dobře očištěné oloupané stroužky česneku, cibuli, pepř, feferonky, bobkový list a někdy i olivový olej. Potom budete potřebovat sklenice, které mají šroubovací víčko, a vodu.
Neoloupané stroužky česneku si ponořte na cca 2 hodiny do vody. Slupka krásně natáhne vodu a půjde jednoduše oloupat. Ušetříte si tak velkou spoustu času. Oloupané stroužky česneku omyjte pod vodou a nechte na utěrce vyschnout.
Nakládaný česnek nemusíte zavařovat
Nakládaný česnek není potřeba zavařovat. Stroužky česneku společně s kousky nakrájené cibule na kolečka nebo na kostičky vložíte do sklenice společně s rozkrojenou feferonkou, pepřem a bobkovým listem.
V hrnci si přivedete vodu k varu a necháte vychladnout na cca 60 stupňů. Jakmile bude mít voda 60 stupňů, tak ji nalijete do sklenic, kde máte připravený česnek a ostatní suroviny
Ihned po zalití sklenice ji uzavřete šroubovacím víčkem a otočíte víčkem dolů. Takto necháte vychladnout a můžete si svůj nakládaný česnek uložit do komory, kde ho necháte cca měsíc a pak můžete konzumovat.
Rady na závěr
Jestliže si chcete trochu ulehčit práci, tak například cibuli můžete místo krájení nahradit za malé cibulky. Bude to tak i pohodlnější, kdy budete mít naložené stroužky a malé cibulky.
Pokud máte rádi pořádně pálivé, tak feferonku co nejvíce rozkrájejte. Čím víc ji rozdělíte, tak tím silněji se vám do naloženého česneku projeví. Do naloženého česneku můžete přidávat i další zeleninu dle chuti.
Jakmile spotřebujete česnek a ostatní zeleninu, tak můžete nálev použít jako zálivku do salátů. Pokud máte rádi olivový olej, tak můžete vodu v nálevu nahradit právě ním.