Domácí müsli může být minimálně stejně chutné jako to z obchodu. Hlavním důvodem, proč se pustit do výroby domácího müsli, je jeho složení, protože budete bezpečně vědět, co müsli obsahuje, a nebudete mít vůbec žádné obavy.
Zdravé domácí müsli
Na výrobu domácího müsli budete potřebovat:
- 500 g ovesných vloček
- 240 g másla
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce medu
- sušení ovoce dle chuti v množství cca 300 gramů
Sušené ovoce si na domácí müsli můžete usušit doma nebo koupit sušené ovoce z obchodu. Do domácího müsli můžete dát například sušené banány, meruňky, rozinky, kokos, brusinky, ananas, lískové oříšky, mandle nebo jiné ořechy.
Výroba domácího müsli krok za krokem
Připravené máslo si rozpustíte v hluboké pánvi nebo v hrnci a při promíchávání přidáte přichystaný med a cukr. Míchat budete tuto směs tak dlouho, dokud se krásně nespojí.
Pánev následně odstavte z plotny a přisypte do ní vločky a ovoce s ořechy. Potom znovu vše pořádně promíchejte.
Domácí müsli se potom bude dodělávat v troubě, takže si připravte pekáč, který vyložíte pečícím papírem, a celou směs z pánve do něj rozložíte. Nedělejte na pekáči větší vrstvu než 2 centimetry.
Müsli budete poté v dalším kroku zapékat v předem vyhřáté troubě po dobu 15 minut. Hotové domácí müsli poznáte podle toho, že vločky začnou na povrchu zlátnout.
Domácí müsli dopečete v troubě
Jelikož každá trouba peče jinak, tak využijte své zkušenosti s pečením ve vaší troubě. Každé vločky jsou jinak silné a velké, a proto je potřeba celou směs po celou dobu pečení hlídat a v případě, že začnou tmavnout, tak müsli z trouby vytáhnout i kdyby nebylo v troubě 15 minut.
Müsli můžete pojídat jen tak jako laskominu nebo si ho ke snídani zředit mlékem či obohatit domácí jogurt.
Tato verze müsli je dost sladká, takže pokud nejste milovníkem výrazně sladkých jídel, anebo držíte dietu, můžete samozřejmě během přípravy množství medu nebo cukru ubrat.