Plísně na potravinách: Jak nás ohrožují na zdraví

plísně v potravinách
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Určitě jste už někdy zaznamenali, že se vám objevila plíseň na potravinách. I při skladování v lednici můžete narazit na viditelné plísně na potravinách. Rychlé zkáze podléhá zejména zelenina, ovoce či pečivo, na nichž bývají plísně patrné i pouhých okem. Proč bychom neměli takové jídlo konzumovat?

Některé druhy plísní jsou prospěšné, jiné škodí

Plíseň je ve své podstatě druhem houby, který se ve volné přírodě vyskytuje všude okolo nás. Některé mají i významné zdravotní účinky pro organismus, protože produkují penicilin, jak zjistil sir Alexander Fleming, a využívají se ve farmaceutickém průmyslu.

Další ušlechtilé druhy plísní se používají běžně v potravinářství při výrobě sýrů, jako jsou hermelín nebo niva.

Řada plísní je však zdraví škodlivá a my bychom se určitě měli vyhnout jejich konzumaci. Stejně tak je potřeba se s tímto problémem okamžitě vypořádat, pokud se objeví plíseň na oknech či omítce. Výtrusy plísní se totiž šíří vzduchem a my je poté můžeme vdechnout.

Konzervant proti plísním

Na potravinách bývají plísně patrné už na první pohled – zaujmou především svou bílou nebo zelenou barvou, jež se objeví na povrchu postiženého jídla. Je třeba si uvědomit, že nestačí plíseň odstranit a pak pokrm sníst. Plíseň je často prorostlá dovnitř potraviny, což pouhým okem již nevidíme.

Stává se také, že potraviny jsou plísní kontaminovány již během výroby. Většinou to bývá u čerstvých potravin, jež rychleji podléhají zkáze. Proto, aby vydržely v dobrém stavu delší dobu, používají se při výrobě konzervanty, které brání růstu mikroorganismů.

Konzervanty jsou v poslední době mnohdy zbytečně démonizované, protože jsou to právě ony, které nás chrání před plísněmi v potravinách.

Plísně produkují mykotoxiny

Mykotoxiny jsou zdraví škodlivé látky, jež produkují některé plísně v potravinách. Mohou způsobit závažná onemocnění a v závislosti na množství zkonzumované plísně také smrt. Zhoršují funkci imunitního systému a stojí také za vznikem některých druhů rakovin.

Bohužel mykotoxiny nelze zničit při vysoké teplotě, tudíž proto mohou přežít i to, že projdou výrobou v potravinářském závodě. Plísně často napadají obiloviny, ořechy i koření. Obsah škodlivých látek pravidelně kontroluje Státní zemědělská a obchodní inspekce.

Jak ochránit potraviny před plísní?

Potraviny je nutné skladovat na čistém místě, pravidelně čistit ledničku, potraviny rychle se kazící v brzké době zkonzumovat.

Při skladování potravin je tedy nejdůležitější především hygiena. I když je sebelepší, občas se prostě stane, že vám jídlo zplesniví. Nesmí vám být líto ho vyhodit, protože to děláte pro své zdraví.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz