Celiakie: Jakou bezlepkovou mouku vybrat na domácí pečení

bezlepkova mouka
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Celiakie je nepříjemné zánětlivé onemocnění. Podle odhadů připadá na 250 zdravých lidí jeden člověk, který na celiakii trpí. To by znamenalo, že jen v české populaci by mělo být až okolo 40 tisíc celiaků. Ti jsou odkázáni po celý život se vyvarovat všemu, co je vyrobené zejména z pšenice, žita či ječmene – tedy všeobecně obilovin, jež obsahují lepek. Z čeho je ale pak možné péct?

Mouky bez lepku na českém trhu

Bezlepkové pečivo už běžně koupíme v obchodech se zdravou výživou. Jenže nepatří k nejlevnějším. Tudíž hodně těch, kdo celiakií trpí, se rozhodne pro domácí pečení. To ale potřebují mít k dispozici vhodnou bezlepkovou mouku.

Těch je sice na trhu poměrně velký výběr, ale ne všechny se hodí na přípravu sladkých nebo slaných druhů pečiva. Nejlépe je tyto mouky míchat. Na výběr je poté mouka bezlepková:

  • pohanková
  • jáhlová
  • kokosová
  • cizrnová
  • rýžová
  • kukuřičná
  • mandlová
  • amarantová

Na co se hodí jednotlivé druhy bezlepkové mouky

U bezlepkové mouky je třeba počítat s tím, že vlivem nepřítomnosti lepku špatně kynou. Nejlehčí mouka je rýžová. Hodí se na zahušťování.

Na slané palačinky nebo do pečiva se hodí cizrnová mouka, která je obecně spíše těžší. Pohankovou moukou můžeme nahradit v receptech mouku pšeničnou, je ale ideální ji namíchat s ostatními bezlepkovými moukami.

Z mandlové mouky lze péct sušenky, koláče i pečivo. Aby držela dobře pohromadě, je vhodné přidat jedno vejce navíc oproti původnímu receptu.

Kukuřičná bezlepková mouka se vyznačuje vysokou pojivostí, takže se z ní dobře dělají třeba palačinky. Těsto z kokosové mouky je zase nadýchané. Můžete ji kombinovat s mandlovou moukou a z této směsi péct sladké moučníky.

V obchodě je možné koupit i hotové směsi

Jestliže si netroufáte sami se pustit do přípravy bezlepkové směsi na pečení smícháním různých druhů mouky, můžete si koupit již hotové směsi, z nichž upečete bezlepkový chléb a sladké či slané bezlepkové pečivo.

Oblíbená je například přirozeně bezlepková směs Jizerka, která se hodí pro různé recepty, protože má všestranné použití. Také firma Labeta vyrábí bezlepkové směsi, a to nejen univerzální, ale také na slunečnicový chléb, mazanec, perník nebo muffiny.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz