Burritos – pikantní jídlo z Mexika, které uspokojí všechny vaše chutě

pikantni burritos
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Šmídová

Pikantní pokrmy mají rádi především muži, ale to neznamená, že se nenajdou ženy, které by to nejedly. Naopak, existují dámy, které dokonce ostré jídla milují. Avšak je jich rozhodně méně než mužů. No, a pro tuto skupiny milovníků pikantních receptů tu je dnes jeden takový – kuřecí burritos. Už podle názvu je jasné, odkud pochází – Mexiko. Tam by člověk s tzv. normálním jídlem asi nepochodil.

Mexičané jedí snad všechno pálivé. Jsou prostě tak zvyklí. Kdo by nevěděl, co to burritos je, tak v podstatě jde o zatočenou rolku, samozřejmě plněnou určitou směsí. Existuje mnoho druhů, ale dnes si ukážeme kuřecí.

Jak udělat burritos?

Jako první si rozpálíme olej. Cibuli a česnek si oloupeme, umyjeme, nakrájíme nadrobno a na oleji jen lehce orestujeme. Nyní si vezmeme kuřecí maso, které si umyjeme a nakrájíme na proužky. Kdo chce, může si nakrájet na kostky či jiné kousky, záleží na každém. Kuřecí maso si také každý zvolí sám podle vlastního výběru. Nejlépe se na to však hodí prsa.

Maso tedy přidáme do pánve a za stálého míchání opečeme dozlatova. Nyní přidáme česnekovou omáčku, která se dá koupit, potažmo i vyrobit doma. Ještě přimícháme sterilovaná sekaná rajčata, sůl a chilli. Tuto směs necháme zhruba 15 minut dusit.

A jde se na tortilly

Nyní jsou dvě možnosti. Za prvé tortilly můžeme ohřát. A nyní první možnost že si každý naplní svoje burrito sám nebo to udělá jeden pro všechny, což je druhý způsob. Tortilla se prostě jen rozprostře a poklade kuřecí směsí, na kterou se dají konzervované fazole, pokud možno červené, posype se nastrouhaným tvrdým sýrem podle vlastního výběru, nejlépe však eidamem.

Vše se zalije zakysanou smetanou a nakonec se placka zaroluje. To je celý recept, ale dá se bez problémů obměnit. První problém by mohl nastat u fazolí. Někdo nemusí červené, tak je vymění za bílé.

Burittos podle sebe

Eidam se klidně může vyměnit za čedar či jiný tvrdý sýr. Tento recept nedá až tak moc práce. Nejdéle trvá určitě maso. Základ je, aby bylo opravdu měkké. Pokud by se tak nestalo, mohly by z toho vzniknout přinejmenším žaludeční obtíže.

Dokonce i nemoc tak, jako je tomu podobně nyní s koronavirem. Takže pozor na to, maso musí být opravdu měkké a koneckonců i ostatní suroviny, ale u masa je to extrémně důležité.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz