Kebab na ohni. Jak ho správně připravit a ugrilovat v domácích podmínkách

kebab na ohni
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Udělat kebab na ohni není složitá věc, stačí k tomu mít správné vybavení a trochu kuchařského umu. Pokud se rozhodnete připravit pro své blízké chutný kebab, tak si musíte předem správně připravit a naložit maso. Jak na to?

Kebab na ohni z vepřového masa

Kebab na ohni můžete připravit prakticky z jakéhokoliv masa. Ve většině případů se u nás používá hlavně kuřecí a vepřové maso.

Pokud budete připravovat kebab z vepřového masa, tak vždy zvolte správnou kombinaci libového a tučného masa. Tučné je potřeba zařadit hlavně kvůli promaštění celého kebabu. Nejlepší je kombinace krkovice, vepřové pečeně a bůčku, přičemž největší podíl by měla tvořit právě krkovice.

Na přípravu kebabu si nakupte celé šrůtky, které si potom při nakládání doma rozporcujete. Jako další budete potřebovat koření na kebab, sůl, pepř a česnek.

Jak naložit maso na kebab?

Maso budete nakládat týden předem. Každou šrůtku zbavte blan a naporcujte na stejně velké zhruba 3 cm široké pláty. Tyto pláty naložte týden předem do česneku, soli a pepře.

Celou dobu je potřeba mít maso v chladničce. Den před plánovaným pečením maso vytáhnete a přidáte koření.

Den předem maso vytáhněte z nádoby, kde máte maso naložené, a nechte okapat vodu, kterou maso pustilo. Každý plát masa potom celoplošně zabalte do kebab koření a dávejte bokem.

Jakmile budete mít zabalené všechny kousky, tak je můžete rovnou napíchnout na grilovací tyč.

Napíchnutí masa musí být pečlivé

Maso musíte napíchnout na grilovací tyč rovnoměrně a zatlačit ho pořádně k sobě. Po napíchnutí všeho masa na tyč budete muset maso zabalit do dvou vrstev alobalu a stáhnout ho drátem.

Maso v alobalu dávejte na gril minimálně 3 hodiny předem, kdy pod ním musíte pořádně topit.

Po 3 hodinách maso rozbalte z alobalu a pečte další hodinu, než dojde k prvnímu odkrajování. Po prvním odkrojení bude potřeba maso potírat pomocí oleje a rozmíchaného koření.

Kebab na ohni by se měl na ohni pořád otáčet stejnou rychlostí, aby došlo k jeho správnému opečení ze všech stran.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz