Před pražením musíte vždy mandle oloupat. Slupka je udržuje v určité vlhkosti, takže je lepší koupit neloupané mandle, které oloupete až přímo před použitím nebo pražením. Mandle se nemusí připravovat jen pražené, někdo je má rád čerstvé nebo přidané například na vánočku.
Jak doma oloupat mandle?
Oloupat mandle opravdu není vůbec složité, stačí se držet jednoduchého postupu, kdy mandle uvaříte nebo rychle spaříte. Jde o to, aby slupka nasála dostatek vody a vlhkosti a od mandlí se lehce odloupla.
Nejjednodušším způsobem, jak oloupat mandle, je uvařit je ve vodě. Do hrnce si přidejte na 0,5 kg mandlí cca 2 litry vody. Přidejte jen čistou vodu, mandle se solí až při pražení. Mandle nasypte do studené vody a promíchejte pomocí vařečky.
Mandle jdou oloupat ihned po vytažení z vody
Vodu s mandlemi přiveďte k varu a nechte cca 5 minut povařit na mírném ohni. Potom hrnec i s mandlemi odstavte z plotny a nechte dalších 5 minut odstát. Mandle si pomocí cedníku vysypte z vody a můžete začít s loupáním.
Mandle mohou být ihned po vytažení horké, tak je můžete nechat chvilku zchladnout. Nenechávejte je však moc dlouho, aby nedošlo k jejich vysychání a opětovnému přischnutí slupky k jádrům ořechu.
Mandle můžete loupat i po spaření vodou
Pokud potřebujete oloupat mandle rychle a nemáte jich více jak 250 g, tak postačí mandle jen spařit vřelou vodou. Mandle si nasypte do hrnce a připravte si vřelou vodu v rychlovarné konvici.
Na 250 g mandlí postačí klině 0,5 litru vřelé vody, kterou vylijete na mandle do hrnce a necháte 2 minuty odstát. Potom následuje stejný proces loupání jako při vaření mandlí.
Trik, který udělá většinu práce za vás
Takto uvařené či spaření mandle potom stačí jednoduše stisknout mezi dvěma prsty a mandle se sama oddělí od slupky.
Dávejte si pozor na barevnou vodu, která bude z mandlí kapat. Například na ubruse nebo čalounění může zanechávat nepříjemné skvrny.